25 december


Steak met truffelchampignons & Truffel-chocoladetaart

Vanmorgen kregen we cadeautjes onder de boom. Ik heb onder andere boeken van mijn oma uit NL gekregen en de hele dag gelezen in Hoe overleeft Rosa in New York?. Best toepasselijk, want wij gaan vrijdag naar New York :) . Het boek is nu jammergenoeg wel bijna uit. 's Avonds hebben we lekker gekookt en gegeten. Mijn vader heeft steak op de Green Egg gelegd (Kerst of geen kerst: steaks zijn nu eenmaal het lekkerst van de BBQ vindt mijn vader...). Toe had mijn moeder een  chocoladetaart gemaakt.






Steaks met truffel-champignons

Hoofdgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten

2 grote NY Strip Steaks of Ribeye Steaks
3-4 portobello's, schoongeveegd en in kleine stukjes
1 el olijfolie
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 el truffelolie
2-3 bosuitjes, in ringen
Extra: aluminiumfolie

1. Bestrijk de steaks met olijfolie en gril ze op de BBQ of grillplaat afhankelijk van de dikte 4-5 min per kant voor medium-rosé (wij hadden vrij dikke NY strip steaks, dus die moesten wel 6-7 minuten per kant op de BBQ). Neem van de BBQ. Dek af met aluminiumfolie en laat even rusten terwijl je de champignons maakt.
2.Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan en bak de knoflook samen met champignons op matig tot hoog vuur 3-4 minuten tot het vocht vrij is gekomen en de champignons gaar zijn. Meng er de truffelolie en de helft van de bosuitjes door. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
3. Schep het champignonmengsel op de steaks en strooi er nog wat bosuitjes over. Lekker met aardappeltjes van de BBQ of aardappelpuree en een grote gemengde salade.


Truffel-chocoladetaart met granaatappel

Zoet, 12 punten
Bereidingstijd:20 minuten, plus 30-35 minuten oventijd

Voor de bodem:
125 g digestive-koekjes
75 g hazelnoten
75 g boter, gesmolten
Voor de vulling:
250 g pure chocola (tenminste 70% cacao)
150 g boter, in blokjes
5 eieren, gescheiden
150 g suiker
cacao, om te bestrooien
1/2 granaatappel, pitjes eruit gehaald
Extra: keukenmachine, ingevette springvorm (24 cm doorsnee), mixer, theezeefje

1. Verwarm de oven voor op 160°C. Maal voor de bodem in een keukenmachine de koekjes met de hazelnoten heel fijn. Meng er de gesmolten boter door. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en duw met de achterkant van een lepel goed aan. Zet in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
2. Smelt de chocolade samen met de boter in een kom die boven een pan met zacht kokend water hangt (au bain marie); let erop dat het water de kom niet raakt. Neem van het vuur en laat iets afkoelen. Meng er dan de eidooiers en de helft van de suiker door. Zet even apart.
3. Klop met een mixer de eiwitten met een mespunt zout stijf. Klop er beetje bij beetje de rest van de suiker door. Blijf kloppen tot de massa taai en glanzend is. Spatel het eiwit door het chocolademengsel. Schep het beslag in de taartvorm en bak 30-35 minuten in het midden van de oven (de taart moet niet te gaar zijn, want dan wordt hij droog).
4. Neem uit de oven en laat afkoelen. Schep wat cacao in een theezeefje en bestrooi de taart ermee. Strooi er de granaatappelpitjes over. Lekker met vanille-ijs en/of slagroom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten