22 december

Pizza di papa

Vandaag hebben we nog wat kerstshopping gedaan en we kwamen dus wat later thuis. Flo en ik hadden heel erg veel zin in zelfgemaakte pizza di papa. Toen we nog in Nederland woonden, zaten we vrijdagavond op Spaans dansen (Flamenco) en maakte hij het elke vrijdag als we thuiskwamen. Nu eten we zijn pizza niet meer zo vaak. Jammer, want hij is super lekker! Lekkerder dan een afhaalpizza!

De rechterhelft van de pizza was voor mij en Flo en de linkerhelft voor mijn ouders

Pizza di papa

Voor 2 grote plaatpizza's
Bereidingstijd: 30 minuten, plus rijzen

Voor het deeg:

350 g bloem
150 g semolina, plus extra*
1 zakje gedroogde gist
1 tl zout
1 el olijfolie, plus extra
Voor de tomatensaus:
1 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 blikken tomatenblokjes (à 400 g)
1-2 tl gedroogde oregano
Voor het beleg (dit is voor een simpele pizza (rechterhelft op de foto), voor meer belegtips zie TIP):
2 bollen mozzarella, in plakjes
enkele reepjes paprika
flink wat versgeraspte parmezaanse kaas
enkele blaadjes basilicum
*oa verkrijgbaar bij Italiaanse delicatessenzaken en natuurwinkels

1. Maak eerst het deeg. Meng in een kom de bloem met de semolina, het gist en het zout. Voeg 250 ml lauw water en de olijfolie toe en kneed alles in 8-10 minuten tot een soepel deeg (of laat de keukenmachine dit voor je doen). Voeg als het deeg te droog is nog een klein scheutje water toe. 
2. Leg de deegbal in een ingevette kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat het deeg op kamertemperatuur minimaal 1 uur rijzen of tot het volume is verdubbeld.
3. Verwarm voor de tomatensaus de olie in een pannetje en fruit de ui en knoflook 2-3 minuten op matig vuur. Voeg de tomatenblokjes en oregano toe en laat de saus op matig vuur ca. 15 minuten koken tot de saus lekker dik is. Roer regelmatig.
4. Verwarm de oven voor op 225 C. Verdeel het deeg in 2 gelijke ballen. Strooi wat semolina op een werkvlak en rol 1 deegbal hierop uit tot een dunne rechthoekige lap. 
5. Leg de deeglap op een ingevette bakplaat en bestrijk met de helft van de tomatensaus. Verdeel er de helft van de mozzarella, reepjes paprika en wat parmezaanse kaas over. 
6. Bak de pizza 10-12 minuten in het midden de oven goudbruin. Verdeel er enkele blaadjes basilicum over. Bak opdezelfde manier de tweede plaatpizza.

TIP Je kunt de pizza na het bakken ook nog beleggen met plakjes parmaham, rucola en ricotta (zie de linkerhelft op de foto). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten