Kip & wilde rijst met pompoen
Vandaag had ik gelukkig niet zo veel huiswerk omdat het bijna vakantie is! Mijn vader kwam later thuis en toen had mijn moeder de kip iets te lang in de oven laten zitten.... De kip deed me toen denken aan de kalkoen in de film National Lampoon's Christmas Vacation. We hebben die film laatst gezien en daarin hadden ze een kalkoen veeeel te lang gebraden. Toen hij aangesneden werd, zat er helemaal geen vlees meer in en liep hij leeg. Wel grappig! Gelukkig was onze kip nog heel goed en lekker. Het bijgerecht met wilde rijst staat ook in de kerst Elle Eten.
Wilde rijst met pompoen
Bijgerecht 4-6 personen
Bereidingstijd: ca. 35 minuten (inclusief kook- en oventijd)
150 g wilde rijst
een stuk flespompoen van ca 600 g
2 el olijfolie
1 kleine ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
3 stengels bleekselderij, in boogjes
1 el fijngehakte verse gemberwortel
½ tl gedroogde chilivlokken
een flinke hand bladpeterselie,
fijngehakt
1. Verwarm de oven voor op 200°C. Doe de rijst in een pannetje en schenk er zoveel water
op dat de rijst ca 1½ cm onder staat.
Breng aan de kook, draai het vuur lager en kook de rijst afgedekt zachtjes 20-25
min of tot de eerste rijstkorrels open beginnen te barsten en de rijst nog
lekker beet heeft (dit is aanzienlijk korter dan op de verpakking staat, maar je
wilt voor dit gerecht geen papperige rijst). Giet de rijst af en schep op een
bord.
2. Snijd intussen de pompoen met schil in blokjes van 1½ -2 cm. Wentel de blokjes in een
kom door 1 el olijfolie en wat zout en peper. Spreid de blokjes pompoen uit
over een bakplaat en rooster ze in ca. 20 min goudbruin en gaar; schep ze
tussentijds een keer om. Neem uit de oven en schep op een bord.
3. Verhit 1 el
olie in een ruime koekenpan en bak de ui en knoflook 2 min. Voeg de
bleekselderij, gember en chilivlokken toe en bak al omscheppend 1-2 min mee.
Voeg de rijst en blokjes pompoen toe en roerbak alles 2 min of tot rijst en
pompoen warm zijn. Breng op smaak met zout en peper. Meng er de peterselie door
en schep in een voorverwarmde schaal.
TIP Wilde rijst is eigenlijk geen rijst
maar een graansoort met een nootachtige smaak. Je kunt het onder ander bij
natuurwinkels krijgen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten