Quiche met asperges, ricotta en citroen
Hartige taart, 6-8 personen
Bereidingstijd: 25 minuten, plus 30
minuten rusten en 50 min bakken
Voor het deeg:
230 g spelt- of volkorenmeel
115 g koude boter, in blokjes
1/2 tl zout
1 ei
Voor de vulling:
500 g groene asperges
250 g ricotta
4 eieren
75 g geraspte Parmezaanse kaas
een handje fijngesneden basilicum, plus
extra
geraspte schil (alleen het geel) en sap
van een 1/2 biologische citroen
Extra:
keukenmachine, aluminiumfolie, blindbakbonen, ingevette quichevorm van ca. 24
cm doorsnee
1 Maal in een
keukenmachine het meel met de boter en het zout tot het op fijn broodkruim
lijkt. Voeg het ei en 1 el koud water toe en laat de machine nog kort draaien
tot het deeg samenhangend is. Laat de machine niet te lang draaien, want hoe
korter je het deeg mengt, hoe 'zanderiger' en lekkerder de korst. Vorm een
dikke worst van het deeg en laat het verpakt in plasticfolie minimaal 30
minuten in de ijskast rusten.
2 Verwarm de oven voor
op 200 C. Snijd het deeg in dunne plakjes van 2-3 mm dik en bekleed er de vorm
mee; druk de plakjes goed tegen elkaar aan. Leg een stuk aluminiumfolie of
bakpapier op het deeg en strooi er blindbakbonen op (zie tip). Bak de deegbodem
ca. 15 minuten in de oven voor. Neem uit de oven en verwijder de bonen en het
folie of bakpapier.
3 Snijd de
houtachtige onderkanten van de asperges af (ca. 3 cm). Klop in een kom de
ricotta los met de eieren, zout en peper. Meng er de Parmezaanse kaas,
basilicum, citroenrasp- en sap door. Schenk de vulling in de deegbodem en leg
er de asperges naast elkaar op (met de kopjes om en om). Duw de asperges een
beetje in de vulling.
4 Bak de quiche
in het midden van de oven in ca. 35 minuten goudbruin en gaar. Laat de
quiche voor het aansnijden tot lauwwarm afkoelen. Strooi er wat
basilicumblaadjes over. Lekker met een groene salade.
TIP
Blindbakbonen leg je op de deegbodem om
te voorkomen dat deze tijdens het bakken omhoog komt. Je kunt hiervoor gewone
gedroogde peulvruchten of speciale keramische bonen gebruiken.
Ravioli met asperges, rucola en citroen (4 personen)
Klop in een kommetje
het sap en rasp van 1/2
citroen samen met 2 uitgeperste tenen knoflook, 4 el olijfolie, zout en
peper door
elkaar. Snijd van 500 g
groene asperges de houtachtige
onderkanten af (2-3 cm) en snijd ze in stukken van 3-4 cm. Kook de asperges 2-3
minuten in een grote pan met kokend water en zout. Voeg dan ca. 500 g lekkere verse vegetarische ravioli toe (wij namen ravioli met verschillende
kaassoorten) en kook alles enkele minuten tot de pasta en asperges beetgaar
zijn. Giet af en meng pasta en asperges direct in een schaal met de
citroendressing. Meng er een paar
handen rucola door. Verdeel over
borden en rasp er flink wat Parmezaanse
kaas over. Maal er ook
nog wat verse peper over.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten