Week 19 Wéér Asperges

We aten deze week weer een paar keer asperges. We hadden namelijk heel veel asperges op de markt gekocht. We aten twee pasta's en één hartige taart. Die hartige taart vond ik eigenlijk het lekkerst. Mijn ouders hadden een diner en dus had mijn moeder deze even van te voren voor ons gemaakt. Flo is eigenlijk niet zo dol op asperges, maar ze heeft 2 grote stukken van deze taart gegeten!!!



 
Quiche met asperges, ricotta en citroen

Hartige taart, 6-8 personen
Bereidingstijd: 25 minuten, plus 30 minuten rusten en 50 min bakken

Voor het deeg:
230 g spelt- of volkorenmeel
115 g koude boter, in blokjes
1/2 tl zout
1 ei

Voor de vulling:
500 g groene asperges
250 g ricotta
4 eieren
75 g geraspte Parmezaanse kaas
een handje fijngesneden basilicum, plus extra
geraspte schil (alleen het geel) en sap van een 1/2 biologische citroen

Extra: keukenmachine, aluminiumfolie, blindbakbonen, ingevette quichevorm van ca. 24 cm doorsnee

1 Maal in een keukenmachine het meel met de boter en het zout tot het op fijn broodkruim lijkt. Voeg het ei en 1 el koud water toe en laat de machine nog kort draaien tot het deeg samenhangend is. Laat de machine niet te lang draaien, want hoe korter je het deeg mengt, hoe 'zanderiger' en lekkerder de korst. Vorm een dikke worst van het deeg en laat het verpakt in plasticfolie minimaal 30 minuten in de ijskast rusten.
2 Verwarm de oven voor op 200 C. Snijd het deeg in dunne plakjes van 2-3 mm dik en bekleed er de vorm mee; druk de plakjes goed tegen elkaar aan. Leg een stuk aluminiumfolie of bakpapier op het deeg en strooi er blindbakbonen op (zie tip). Bak de deegbodem ca. 15 minuten in de oven voor. Neem uit de oven en verwijder de bonen en het folie of bakpapier.
3 Snijd de houtachtige onderkanten van de asperges af (ca. 3 cm). Klop in een kom de ricotta los met de eieren, zout en peper. Meng er de Parmezaanse kaas, basilicum, citroenrasp- en sap door. Schenk de vulling in de deegbodem en leg er de asperges naast elkaar op (met de kopjes om en om). Duw de asperges een beetje in de vulling.
4  Bak de quiche in het midden van de oven in ca. 35 minuten goudbruin en gaar.  Laat de quiche voor het aansnijden tot lauwwarm afkoelen. Strooi er wat basilicumblaadjes over. Lekker met een groene salade.

TIP
Blindbakbonen leg je op de deegbodem om te voorkomen dat deze tijdens het bakken omhoog komt. Je kunt hiervoor gewone gedroogde peulvruchten of speciale keramische bonen gebruiken.


Ravioli met asperges, rucola en citroen (4 personen)

Klop in een kommetje het sap en rasp van 1/2 citroen samen met 2 uitgeperste tenen knoflook, 4 el olijfolie,  zout en peper door elkaar. Snijd van 500 g groene asperges de houtachtige onderkanten af (2-3 cm) en snijd ze in stukken van 3-4 cm. Kook de asperges 2-3 minuten in een grote pan met kokend water en zout. Voeg dan ca. 500 g lekkere verse vegetarische ravioli toe (wij namen ravioli met verschillende kaassoorten) en kook alles enkele minuten tot de pasta en asperges beetgaar zijn. Giet af en meng pasta en asperges direct in een schaal met de citroendressing. Meng er een paar handen rucola door. Verdeel over borden en rasp er flink wat Parmezaanse kaas over. Maal er ook nog wat verse peper over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten