week 15

Doperwtenweek

Het was echt heel mooi weer deze week, het leek wel zomer, dus we konden ook buiten eten. We aten veel doperwten, want, je raadt het al, mijn moeder moest gerechten met doperwten maken. De salade, het stokbroodje met doperwtenomelet en de ravioli vond ik het lekkerst. Flo houdt niet zo heel erg van doperwten, maar ze at deze gerechten wel gewoon op.



Stokbroodje met doperwten-kruidenomelet

Vegetarisch lunch- of hoofdgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten

300 g doperwten (vers of diepvries)
6 eieren
een handje gemengde verse kruiden (bijv. peterselie, bieslook, basilicum), fijngehakt
50 g geraspte kaas
2 el olijfolie
1 stokbrood
4 el mayonaise
flinke hand rucola

Kook de doperwten in water met wat zout in  3-4 minuten beetgaar. Giet ze af en spoel ze onder koud stromend water.
Klop in een kom de eieren los met wat zout en peper. Meng er de doperwten, kruiden en kaas door. Verhit de olie in een koekenpan en schenk het eimengsel erin. Bak de omelet op laag vuur met een deksel op de pan in ca. 8 minuten gaar.
Snijd het stokbrood open en bestrijk de snijkanten met de mayonaise. Snijd de omelet in langwerpige stukken en beleg er het stokbrood mee. Verdeel er de rucola over. Dek het brood af en snijd in 4 gelijke stukken.






Ravioli met doperwten en citroensaus

Vegetarisch hoofdgerecht, 4 personen 
Bereidingstijd: 15 minuten


200 ml slagroom
1 teen knoflook, geperst
sap en rasp van 0,5 citroen
500 g vegetarische ravioli (bijv. met ricotta en spinazie)
200 g doperwten (vers of diepvries)
50 g geraspte grana padano of parmezaanse kaas
flinke hand basilicum, in stukjes gescheurd

Meng in een kommetje de slagroom met  de knoflook, citroensap en –rasp. Breng op smaak met zout en peper.
Kook de ravioli volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar; kook de laatst 3 minuten de doperwten mee. Giet de pasta en doperwten af en meng in een schaal met het roommengsel. Verdeel over borden en strooi er de kaas en de basilicum over. 





Aardappelsalade met doperwten en citroen-karnemelkdressing

Bijgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten, plus 30-35 minuten oventijd

600 g aardappels, in plakjes
2 el olijfolie
300 g doperwten (vers of diepvries)
100 g gemengde sla
1 bosje radijsjes, in dunne plakjes
klein handje dille, in kleine toefjes
Voor de karnemelkdressing:
3 el mayonaise
4 el karnemelk
sap en rasp van ½ citroen

Verwarm de oven voor op 200°C.  Wentel de plakjes aardappel door de olijfolie en spreid ze uit over een bakplaat. Bak ze in de oven in 30-35 minuten gaar en goudbruin.
Maak intussen de dressing door in een kommetje alle ingrediënten door elkaar te kloppen. Breng op smaak met zout en peper. Kook de doperwten in water met wat zout in 3-4 minuten beetgaar. Giet ze af en spoel ze onder koud stromend water. Meng in een schaal de sla met de radijsjes en dille.
Neem de aardappels uit de oven, bestrooi ze met zout en peper en laat ze tot lauwwarm afkoelen. Schep ze dan samen met de doperwten door de salade. Meng er de karnemelkdressing door of serveer de dressing er apart bij. Lekker bij geroosterde kip.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten