week 11

Aspergeweek

Mijn moeder moest deze week gerechten met asperges testen, dus we aten de hele week groene en witte asperges. Flo en ik vinden groene asperges lekkerder dan witte, want die zijn minder zacht. Ik vond de aspergesalade, aspergetaart en asperges met spekjes het lekkerst. Gelukkig hoeven we nu weer een tijdje geen asperges te eten ;).




Aspergesalade met ham en mosterddressing

Maaltijdsalade, 4-6 personen
Bereidingstijd: 25 minuten

500 g vastkokende aardappels in de schil
500 g witte asperges
500 g groene asperges
100 g veldsla of verse spinazie
200 g achterham, in reepjes
Voor de dressing:
1 el rode-wijnazijn
1 el grove mosterd
4 el olijfolie

1. Boen de aardappels schoon, snijd ze in stukjes van 2-3 cm en kook ze in water met wat zout in 12-15 minuten gaar. Giet de aardappels af en laat ze een beetje afkoelen.
2. Schil intussen de witte asperges met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en snijd de houtachtige onderkanten (2-3 cm) eraf en snijd ze in stukjes van 3 cm. Snijd de onderkanten van de groene asperges af en snijd ze in stukjes van 3 cm.
3. Kook de witte en groene asperges samen in water met zout in ca. 10 minuten gaar. Giet ze af en laat ze uitlekken in een vergiet.
4. Klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Meng in een schaal de aardappels met de asperges, veldsla of spinazie, reepjes ham en dressing. Serveer eventueel met stokbrood.






Gegrilde groene asperges met spekjes, tomaat en ei

Lunch- of voorgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 20-25 minuten

4-6 eieren
500 g groene asperges
6 el olijfolie
200 g spekreepjes
250 g kerstomaatjes, gehalveerd
1 el rode-wijnazijn
1 teen knoflook, geperst
Extra: grillpan

1. Kook de eieren in 6-7 minuten halfzacht. Giet ze af, spoel ze onder koud stromend water en pel de eitjes. Snijd intussen de houtachtige onderkanten (2-3 cm) van de asperges af.
2. Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en bak de spekjes in enkele minuten goudbruin. Schep ze op een bord. Bak in het bakvet de halve tomaatjes 1-2 minuten tot ze net zacht zijn. Schep ze op een bord.
3. Klop in een kommetje de azijn met de knoflook en 4 el olijfolie door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. 
4. Verwarm de grillpan voor. Bestrijk de asperges met 1 el olie en gril ze in ca. 5 minuten gaar en rondom bruin. 
5. Leg de asperges op borden en verdeel de spekjes, tomaatjes en dressing erover. Snijd de eitjes doormidden en leg ze naast de asperges. 





Aspergetaart

Vegetarisch lunch- of hoofdgerecht, 3-4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten, plus 30-35 minuten oventijd

500 g witte asperges
3 eieren
125 ml crème fraîche
100 g belegen kaas, geraspt
3-4 el fijngehakte verse kruiden (bijv. peterselie, basilicum of dille)
2 bosuitjes, fijngehakt
5 vellen filodeeg (diepvries), ontdooid
2 el olijfolie
Extra: ovale of rechthoekige ovenschaal (niet al te groot), ingevet

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de witte asperges met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en snijd de houtachtige onderkanten (2-3 cm) eraf.  Kook de asperges in een ruime pan met water en wat zout  in 10-15 minuten gaar. Giet ze af en laat ze uitlekken in een vergiet.
2. Klop in een kom de eieren met de crème fraîche, kaas, kruiden en bosui door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
3. Bestrijk elk vel filodeeg dun met olie en leg ze op elkaar in de ovenschaal; laat de het deeg over de rand van de schaal hangen. 
4. Verdeel de asperges over het deeg en schenk er de room-kruidensaus over. Bak de taart in het midden van de oven in 30-35 minuten gaar en goudbruin. Serveer met een gemengde salade.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten