week 8

Sashimi Salade & Skillet Chili

Dit was gelukkig een korte schoolweek. Maandag hadden we vrij vanwege Presidents' Day en vrijdag hadden we een korte schooldag. We aten deze week iets Amerikaans en iets Japans. Ik vond het allebei lekker, dus ik zet ze allebei op mijn blog. Deze chili komt uit het zuiden van de VS. Het heet skillet chili omdat het wordt gemaakt in deze pan (skillet). Het is gemaakt met polenta (heet hier grits). Superlekker! 




Verder moest mijn moeder deze week een paar makkelijke Japanse gerechten testen. Deze salade met rauwe tonijn vond ik het lekkerst. Wel goeie tonijn kopen! Wij eten niet zo vaak tonijn, maar als we het eten, kopen we het altijd bij Whole Foods. Dat is een supermarkt waar ze vis verkopen die goed is gevangen en niet met uitsterven wordt bedreigd :). 




Skillet Chili met polenta 

Hoofdgerecht: 4 personen
Bereidingstijd: 45-50 minuten.

een klein bosje verse koriander
2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 rode paprika, zaadjes verwijderd en in blokjes
400 g rundergehakt
1 blik tomatenblokjes (400 g)
2 tl chilipoeder
2 tl gemalen komijn
1 tl gedroogde oregano
1 blik kidneybonen of zwarte bonen (400 g), afgespoeld en uitgelekt
Voor de polenta:
200 g polenta
500 ml melk
75 g parmezaanse kaas, geraspt

1. Hak de steeltjes van de verse koriander fijn, houd de blaadjes apart. Verwarm de olijfolie in een gietijzeren pan (skillet) en bak de ui 2 minuten. Voeg de knoflook toe en bak 30 seconden mee. 
2. Voeg de paprika en het gehakt toe en bak het gehakt rul. Voeg de tomatenblokjes, fijngehakte koriandersteeltjes, chilipoeder, komijn en oregano toe en roer alles om. Laat de saus 10-15 minuten zonder deksel op een laag vuur sudderen. 
3. Meng er de bonen door en laat nog 15 minuten zacht sudderen.  Breng op smaak met zout en peper.
4. Verwarm intussen de ovengrill voor. Breng ook een pan met de melk en 500 ml water aan de kook en voeg de polenta toe. Zet het vuur lager en roer krachtig met een pollepel 8-10 min tot de polenta gaar is. Meng er 2/3 van de kaas en wat zout en peper door. 
5. Verdeel de polenta over de chili in de pan en strooi er nog wat kaas over. Zet kort onder de ovengrill tot de bovenkant mooi goudbruin is. Bestrooi met de korianderblaadjes.

Sashimisalade met gemberdressing

Voorgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 15-20 minuten

1 komkommer, geschild
2 avocado’s
75 g veldsla of waterkers
300 g rauwe tonijnsteak (MSC keurmerk), in plakjes of blokjes
Voor de dressing:
2 el Japanse sojasaus
1,5 el rijstazijn
2 cm verse gemberwortel, geschild en fijngeraspt
0,5 tl suiker

1. Klop in een kommetje alle ingrediënten voor de dressing door elkaar.
2. Schaaf de komkommer met een kaasschaaf over de lengte in lange linten. Pel de avocado’s, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in plakjes. 
3. Verdeel de sla, komkommer en avocado over vier borden of een grote schaal en leg er de rauwe vis op. Sprenkel de dressing erover. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten