week 4

Italiaans menu: Crostini met ham en artisjokpuree & Homemade tagliatelle met gehaktballetjes

We hebben een nieuw poesje! Ze heet Puck en ze is helemaal zwart. Ze is 7 maanden oud en heeeel lief. We hebben haar uit het Cat Adoption Center. Ik vond het eerst wel even moeilijk om een nieuwe poes te nemen, omdat Saar pas net dood is. Maar het was zo leeg en kaal in huis, dat we besloten dat we niet te lang moesten wachten. Ik ben heel blij! Ze houdt ook heel erg van kip, net als Saar :).


We hebben deze week 2 dagen vrij gehad omdat Obama werd geïnaugureerd. We zijn naar de parade geweest en dat vond ik heel bijzonder. Omdat we vrij hadden wilden Flo en ik koken. Flo heeft het voorafje gemaakt met artisjok-crostini (Flo houdt heel erg van artisjok). Ik heb zelf tagliatelle gemaakt. Zelf pasta maken is niet moeilijk en echt heel erg leuk om te doen, maar je moet er wel een pastamachine voor in huis hebben. Zelfgemaakte pasta is  veel lekkerder dan pasta uit de winkel vind ik. Ik heb er een saus met gehaktballetjes bij gemaakt. Mmmmm!!!!



Flo's Crostini met ham en artisjokpuree

Borrelhapje of voorafje, 4 personen
Bereidingstijd: 15-20 minuten

1 blik artisjokharten (400 g), uitgelekt
1 teen knoflook
een handje basilicumblaadjes, plus uextra
een scheut olijfolie
1 el citroensap
12 sneetjes stokbrood
enkele plakjes rauwe ham
Extra: staafmixer

1. Maak eerst de artisjokpuree. Pureer in de beker van de staafmixer de artisjokken met de knoflook, basilicumblaadjes. schenk er zoveel olijfolie bij tot je een lekkere smeuïge puree hebt. Breng op smaak met citroensap, zout en peper.
2. Verwarm de ovengrill voor. Bestrijk de sneetjes brood met wat olijfolie en gril in enkele minuten aan beide kanten goudbruin. Blijf erbij en let goed op, want ze verbranden sneller dan je denkt.
3.Beleg de sneetjes brood met plakjes ham en schep er wat van de artisjokpuree op. Garneer met blaadjes basilicum. 


Homemade tagliatelle 

Hoofdgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 35 minuten, plus 30-60 minuten rusten

De pasta is genoeg voor 6-8 personen. Wat je nu niet gebruikt, kun je drogen en enkele dagen in een afgesloten pot bewaren. 

Voor de pasta
350 g bloem, Tipo '00' (zie tip)   
150 g durumtarwe (semolina, zie tip), plus extra
5 eieren
Extra: pastamachine, plasticfolie

1. Doe beide meelsoorten in een kom en maak een kuiltje in het midden. Breek er de eieren boven en werk de eieren met je vingers langzaam door het meel. Ga net zo lang door totdat alles gemengd is en kneed het deeg dan op een werkvlak 5-8 minuten goed door. Ga door met kneden tot je een mooi elastisch en zacht glanzend deeg hebt.Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30-60 minuten in de koelkast rusten.
2. Verdeel het deeg in 4 ballen van dezelfde grootte.Dek de ballen die je niet gebruikt af met folie of een vochtige theedoek. Maak de bal wat platter door erop te duwen met je hand. 
3. Zet de pastamachine stevig vast. Stel de machine zo in zodat de walsrollen zover mogelijk uit elkaar staan. Draai het deeg door de walsen. Verklein de opening één stand en draai het deeg er weer door. Ga zo door met tot het deeg ca. 1 mm dik is en je een lange dunne lap hebt. Herhaal dit met de andere deegballen. 
4. Snijd de lange deeglappen in stukken van 20-25 cm. Bestrooi ze met semolina. Je kunt de deeglappen voor tagliatelle nu door de speciale tagliatelle-snijder op de pastamachine draaien. Of je snijdt tagliatelle met de hand door de deeglappen op te rollen en ze met een scherp mes in reepjes te snijden.
5. Hang de pastaslierten eventueel op en laat ze drogen (wij hebben een speciaal pastarek waar je de slierten overheen kunt hangen, maar je kunt ook een gewoon wasrek gebruiken). Je kunt de verse pasta ook meteen koken.  

Tip
Bloem, tipo '00' maakt het deeg elastisch zodat je er goed mee kunt werken. Je kunt eventueel ook andere bloem van goeie kwaliteit nemen. Durumtarwe is een gelige meelsoort die het deeg kleur, smaak en bite geeft. Wij vinden het het lekkerst om de twee meelsoorten te combineren. Beide meelsoorten kun je bij Italiaanse delicatessenwinkels krijgen.




Homemade tagliatelle met balletjes

Hoofdgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten

2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
1 blik tomatenblokjes (400 g)
2 tl gedroogde oregano
350-400 g verse tagliatelle (zie recept hierboven)
stukje parmezaanse kaas
Voor de balletjes:
1 snee brood, zonder korst
scheut melk
400 g rundergehakt
1 teen knoflook, geperst
1 el fijngehakte platte peterselie, plus extra voor garnering
Extra: fijne rasp

1. Week voor de balletjes het brood in een scheut melk. Knijp het uit en doe het samen met het gehakt, de knoflook, peterselie, zout en peper in een kom. Kneed het goed door elkaar en draai er kleine balletjes zo groot als grote knikkers van. 
2.Verhit de olie in een ruime pan (groot genoeg om straks ook de pasta bij te kunnen doen) en bak de balletjes rondom bruin aan. Neem ze even uit de pan en schep op een bord. Fruit in het achtergebleven vet de ui en knoflook 2 minuten op matig vuur. Voeg de tomaten en oregano, zout en peper toe en laat de saus op matig vuur 10 minuten sudderen en indikken. 
3. Leg de balletjes in de saus en sudder ze met een deksel op de pan ca. 5 minuten tot ze gaar zijn.
4. Breng intussen een grote pan met water en 1 tl zout aan de kook. Voeg de verse pasta toe en kook 3-4 minuten tot het beetgaar is. Giet de pasta af, maar bewaar wat van het kookvocht. Meng de pasta met een keukentang door de saus met balletjes. Voeg evt. een klein scheutje kookvocht toe om het smeuïger te maken. Rasp er met een fijne rasp ook wat parmezaan door. 
5. Meng alles goed en verdeel over vier voorverwarmde diepe borden. Rasp er nog wat extra parmezaan over en strooi er wat peterselie over.   


   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten