week 3

Spanakopita (Griekse spinazietaart)

Afgelopen week is onze poes Saar overreden. We waren haar al een paar dagen kwijt en hebben toen posters in de buurt opgehangen. De volgende dag belde er een meneer om te vertellen dat hij haar langs de kant van een drukke weg had zien liggen..... We zijn heel erg verdrietig en we missen haar enorm!!!! Mijn ouders vinden dat we snel een nieuw poesje moeten nemen.
Vandaag aten we weer eens Spanakopita omdat mijn moeder dit recept voor Elle Eten moest maken. Niet erg, want we vinden het allemaal heel erg lekker.  




Spanakopita
Griekse Spinazietaart 

Hoofdgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 20-25 minuten bereidingstijd (+ 30 minuten oventijd)

100 ml olijfolie 
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
800-900 g verse spinazie 
3 eieren 
250 g feta, verkruimeld
enkele takjes dille, fijngehakt (plus extra voor garnering)
1 pak filodeeg (225 g, diepvries), ontdooid
Extra: rechthoekige bakvorm (ca. 20 x 30 cm), ingevet

1. Verwarm de oven voor tot 200°C. Verhit 2 el olie in een grote pan of wok en fruit de ui en knoflook 1-2 min. Voeg de spinazie in porties toe en laat al roerbakkend slinken. Laat goed uitlekken in een vergiet. 
2. Klop in een kom de eieren met de feta en dille los. Voeg zout en flink wat peper toe. Meng de spinazie door het feta-eimengsel.
Bestrijk met een kwastje de helft van de deegvellen dun met olie en leg ze op elkaar in de bakvorm. Verdeel er het spinaziemengsel over. Bestrijk de rest van de vellen deeg met olie en leg ze op elkaar op de vulling. Bestrijk ook de bovenste laag met olie.
3. Snij het deeg in vierkantjes of rechthoekjes (zo is de taart straks gemakkelijk in stukjes te verdelen). Bak de taart in het midden van de oven in ca 30 min goudbruin. Laat voor het aansnijden 5-10 minuten staan. Garneer met dille.


TIPS

Spanakopita kun je goed voorbereiden en in de koelkast bewaren. Warm de taart afgedekt met aluminiumfolie ca. 20 minuten voor het serveren in een oven van 200°C op.

Maak de taart met wilde spinazie of snijbiet in plaats van bladspinazie. Snij de dikke stelen fijn en het bladgroen in dunne repen.

Filodeeg droogt snel uit. Dek tijdens het bereiden het deeg dat je niet gebruikt dus af met een theedoek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten