Afgelopen week is onze poes Saar overreden. We waren haar al een paar dagen kwijt en hebben toen posters in de buurt opgehangen. De volgende dag belde er een meneer om te vertellen dat hij haar langs de kant van een drukke weg had zien liggen..... We zijn heel erg verdrietig en we missen haar enorm!!!! Mijn ouders vinden dat we snel een nieuw poesje moeten nemen.
Vandaag aten we weer eens Spanakopita omdat mijn moeder dit recept voor Elle Eten moest maken. Niet erg, want we vinden het allemaal heel erg lekker.
Spanakopita
Griekse Spinazietaart
Hoofdgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 20-25 minuten bereidingstijd
(+ 30 minuten oventijd)
100 ml olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
800-900 g verse spinazie
3 eieren
250 g feta,
verkruimeld
enkele takjes dille, fijngehakt (plus extra voor garnering)
1 pak filodeeg (225
g, diepvries), ontdooid
Extra: rechthoekige bakvorm
(ca. 20 x 30 cm), ingevet
1. Verwarm de oven voor tot
200°C. Verhit 2 el olie in een grote pan of wok en fruit de ui en knoflook 1-2
min. Voeg de spinazie in porties toe en laat al roerbakkend slinken. Laat goed uitlekken
in een vergiet.
2. Klop in een kom de eieren met
de feta en dille los. Voeg zout en flink wat peper toe. Meng de spinazie door
het feta-eimengsel.
Bestrijk met een kwastje de
helft van de deegvellen dun met olie en leg ze op elkaar in de bakvorm. Verdeel
er het spinaziemengsel over. Bestrijk de rest van de vellen deeg met olie en
leg ze op elkaar op de vulling. Bestrijk ook de bovenste laag met olie.
3. Snij het deeg in vierkantjes
of rechthoekjes (zo is de taart straks gemakkelijk in stukjes te verdelen). Bak
de taart in het midden van de oven in ca 30 min goudbruin. Laat voor het
aansnijden 5-10 minuten staan. Garneer met dille.
TIPS
Spanakopita kun je goed
voorbereiden en in de koelkast bewaren. Warm de taart afgedekt met
aluminiumfolie ca. 20 minuten voor het serveren in een oven van 200°C op.
Maak de taart met wilde
spinazie of snijbiet in plaats van bladspinazie. Snij de dikke stelen fijn en
het bladgroen in dunne repen.
Filodeeg droogt snel uit. Dek tijdens
het bereiden het deeg dat je niet gebruikt dus af met een theedoek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten