week 2

Pizza met aardappel en rozemarijn

Deze week moest mijn moeder een paar pizza's maken, dus we hebben veel pizza gegeten :) . Ik hou heeeeel erg van een gewone Margherita pizza, dus die heeft ze ook een keer voor ons gemaakt. Maar het recept voor Pizza Margherita is misschien niet heel interessant....De meest bijzondere pizza, was er eentje met aardappel. Ik vond het eerst heel raar, maar het was eigenlijk wel lekker. Pizza met aardappel schijnt een klassiek Italiaans gerecht te zijn.




Pizza met aardappel en rozemarijn

Hoofdgerecht: 4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten, plus 2 uur rijzen 

Voor het deeg:

2 tl gedroogde gist

1 tl zout
1 tl suiker

200 g bloem

200 g semolina (durumtarwe), plus extra*

1 el olijfolie

Voor het beleg:
3 el olijfolie
2 tenen knoflook, geperst
8 kleine ongeschilde aardappels
2 el fijngehakte rozemarijn
zeezout, om te bestrooien
een stukje Gruyère
een handje kleine olijven
peper uit de molen 
Extra: bakpapier, grove rasp

*oa verkrijgbaar bij Italiaanse winkels en natuurwinkels



1. Schenk 250 ml lauwwarm water in een kom en meng er de gist, het zout en de suiker door. Laat 1-2 minuten staan. Voeg de bloem, semolina en olijfolie toe en roer met een pollepel tot het van de kom loskomt. Kneed het deeg 5-8 minuten goed door (laat de keukenmachine dit voor je doen) tot je een mooie, zachte bal hebt. Laat het deeg in een ingevette kom op een niet te koele plek ca. 2 uur rijzen tot het volume is verdubbeld. 
2.Verwarm de oven voor op 230°C. Kneed het deeg nog een keer door en verdeel het in vier ballen van gelijke grootte. Rol de ballen op een met semolina (daar wordt het deeg extra knapperig van) bestoven werkvlak tot dunne ronde lappen uit. Leg de deegbodems op twee met bakpapier beklede bakplaten.
3.Meng voor het beleg in een kommetje de olijfolie met de geperste knoflook. Bestrijk de deegbodems met een beetje knoflookolie. Schaaf of snijd de aardappels in flinterdunne plakjes en beleg de deegbodems ermee. Bestrijk de aardappels met nog wat knoflookolie. Strooi er de rozemarijn en wat zout over en rasp er wat gruyère over. Verdeel over elke pizza enkele olijven.
4. Bak de pizza's in de oven in 10-12 minuten goudbruin. Bestrooi met peper uit de molen en serveer.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten