11 november

Tapas: gevulde eitjes met avocado en ansjovis & lamsvleesspiesjes

Zondag is huiswerkdag :( . Dit wordt een drukke week, want ik heb volgend weekend cheerleader competition, dat is een wedstrijd tussen allemaal cheerleader teams. Ik mag training dus geen een keer missen deze week en heb daarom wat huiswerk vooruit gemaakt.  Mijn moeder moet tapas maken en daarom kregen we deze gevulde eitjes vooraf. Ik vind ze superlekker! Ze had ook lamsvleesspiesjes gemaakt, maar die hebben we gewoon als hoofdgerecht gegeten.






Gevulde eitjes met avocado en ansjovis

Tapa, 12 stuks
Bereidingstijd: 20 minuten

6 eieren
1/2 rijpe avocado, in blokjes
1 el bladpeterselie. plus extra
1 el mayonaise
1 tl mosterd
1 el citroensap
enkele druppels tabasco of mespunt cayennepeper
6 ansjovisfilets, gehalveerd
Extra: staafmixer met hoge beker

1. Kook de eieren in water met wat zout in 8-10 minuten hard. Spoel de eieren onder koud stromend water en laat afkoelen.
2. Pel de eieren en snijd ze over de lengte doormidden. Wip er boven de beker van de staafmixer voorzichtig de dooiers uit. Voeg de avocado, peterselie, mosterd, citroensap, tabasco of cayennepeper toe en pureer tot een smeuïg lichtgroen mengsel. Breng op smaak met zout en peper.
3. Vul de eitjes met het mengsel en leg op elk eitje een stukje ansjovis. Bewaar de eitjes eventueel tot gebruik in de koelkast. Strooi er eventueel nog wat peterselie over.



Pittige lamsspiesje met aïoli

Tapa, 12 stuks (of zoals op de foto hoofdgerecht, 4 personen) 
Bereidingstijd: 20 minuten, plus marineren

600 g lamsbout, in blokjes van 11/2cm
sap van 1/2 citroen
1 1/2 el olijfolie
2 tenen knoflook, geperst
1 tl gemalen komijn
1 tl pikant (gerookt)paprikapoeder
enkele takjes tijm, blaadjes gerist
een handje bladpeterselie of korainder, voor de garnering
aïoli (knolfookmayonaise), om erbij te serveren
Extra: 12 kleine spiesjes (evt. houten prikkers, maar week die dan wel eerst 30 minuten in koud water)of 4 metalen BBQ-spiesen

1. Meng in een kom de blokjes vlees met het citroensap, de knoflook, komijn, paprikapoeder en tijm. Laat op een koele plek afgedekt minimaal 1 uur marineren.
2. Verwarm de ovengrill voor. Rijg de blokjes vlees aan 12 kleine spiesjes of aan 4 grote spiesen. Bestrooi ze met zout en peper.
3. Leg de spiesjes naast elkaar op een bakblik en gril ze vlak onder de grill in ca. 8 minuten bruin en gaar; keer ze tussentijds af en toe. Neem uit de oven, bestrooi met peterselie of koriander en serveer warm met aïoli.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten