Spanakopita
Dit is het succesrecept van mijn moeder voor als er mensen komen eten. Bijna iedereen vindt het namelijk lekker. Mijn oma en opa vonden het ook heerlijk! Het is ook nog eens vegetarisch, dus dat is mooi meegenomen. Ik heb het al een paar keer om mijn blog staan, maar zet het er nog een keer op (copy-paste :)).
Spanakopita
Hoofdgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten, plus 30 minuten oventijd
600 g spinazie
1 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
3 eieren
250 g feta, verkruimeld
enkele takjes dille, fijngehakt (plus extra voor garnering)
1 pak filodeeg (225 g, diepvries), ontdooid
100 g roomboter, gesmolten
1 el sesamzaad
Extra: rechthoekige bakvorm (ca. 20 x 30 cm), ingevet
1. Verwarm de oven voor op 200°C.
2. Verhit de olie in een grote pan of wok en fruit de ui en knoflook 1-2 minuten. Voeg de spinazie in porties toe en laat al roerbakkend slinken. Laat uitlekken in een vergiet en druk hierbij met een pollepel zoveel mogelijk vocht eruit.
3. Klop in een kom de eieren samen met de feta los. Voeg flink wat zout en peper toe. Meng de spinazie samen met de dille door het feta-eimengsel.
4. Bestrijk met een kwastje de helft van de deegvellen dun met boter en leg ze op elkaar in de bakvorm. Verdeel er het spinaziemengsel over. Bestrijk de rest van de vellen deeg met wat boter en leg ze op elkaar op de vulling. Bestrijk ook de bovenste laag met boter en strooi er het sesamzaad over.
5. Snijd het deeg in vierkantjes of rechthoekjes (omdat je de taart voor het bakken al insnijdt, is hij later gemakkelijk in stukjes te verdelen). Bak de taart ca. 30 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen.Lekker met een grote salade.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten