Toen ik vandaag uit school kwam hadden we iets heeeel lekkers bij de thee, namelijk deze cranberry cake. Het is ook voor het kerstdiner dat mijn moeder voor Elle Eten maakt. Ik hou normaal niet zo van cranberries, maar in deze taart waren ze wel erg lekker. Het zag er ook heel mooi uit vond ik.
Upside-down cranberry cake met vanilleroom
Nagerecht: 10 personen
Bereidingstijd: 25 min
bereidingstijd (+ 55-60 min oventijd en afkoelen)
300 g cranberries (vers of diepvries)
300 g suiker
200 g boter, plus extra om in te vetten
2 eieren
225 g bloem
75 g polenta (maïsmeel)
1 tl bakpoeder
75 ml melk
geraspte schil van 1 biologische
sinaasappel (alleen het oranje)
200 ml slagroom
1 el poedersuiker
½ vanillepeul
evt. vanille-ijs, voor erbij
Extra: ronde bakvorm (26 Æ, geen springvorm), bakpapier, mixer
1. Verwarm de oven voor op 160°C. Vet de springvorm in met boter. Beleg de bodem met
bakpapier (knip een passend rondje uit). Verdeel de cranberries over de bodem
van de vorm. Strooi er 100 gram suiker over.
2. Klop in een
kom de boter met 200 gram suiker romig. Voeg één voor één de eieren toe en
blijf kloppen tot al het ei is opgenomen. Meng er de bloem, de polenta, het
bakpoeder, de melk en de sinaasappelrasp door. Roer tot een glad beslag. Schep
het beslag voorzichtig bovenop de cranberries in de vorm en strijk de bovenkant
glad.
3. Bak de cake
in het midden van de oven in 55-60 min gaar en goudbruin. Als je in het midden
van de cake een spies steekt, moet deze er schoon uitkomen. Laat de cake
afkoelen en keer voorzichtig op een grote schaal of groot bord. Verwijder het
bakpapier.
4. Klop de
slagroom met de poedersuiker lobbig. Snij de vanillepeul overlangs open en
schraap er met de punt van een mes het vanillemerg uit. Meng het merg door de
slagroom.
5. Snij de cake
aan tafel in punten en serveer met de vanilleroom en eventueel een bol
vanille-ijs.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten