Mijn moeder moet een kerstdiner maken voor Elle Eten. Vandaag had ze het voorgerecht gemaakt: gele bieten met zalm. Ze wilde kijken of het gerecht mooier was met gele of met rode bieten. We vonden allemaal de gele bieten mooier. Gele bieten smaken hetzelfde als rode bieten.
Dungeschaafde gele bieten met
venkel, kappertjes en zalm
Voorgerecht: 6 personen
Bereidingstijd: 25 min bereidingstijd
(+ 50-60 min oventijd)
6 kleine rauwe gele bieten (6-7 cm
doorsnee)
2 eetlepels rode-wijnazijn
1 rode ui, in dunne halve ringen
1 el kappertjes (potje), uitgelekt
1 venkel, bij voorkeur met venkelgroen
(zie tip)
sap van ½ citroen
2 el olijfolie
200 g gerookte zalm
Extra: aluminiumfolie, mandoline
(groenteschaaf)
1. Verwarm de oven voor op 200°C. Snij het bietengroen van de bieten af. Was de bieten
en leg ze in een kleine ovenschaal. Bestrooi ze met wat zout en dek de schaal
goed af met aluminiumfolie. Rooster de bieten in 50-60 min gaar of tot je er
gemakkelijk de punt van een mes in kunt steken. Laat de bieten afkoelen.
2. Snij de
boven- en onderkanten van de bieten af en wrijf de schil er vanaf. Schaaf de
bieten boven een kom met behulp van de mandoline in flinterdunne plakken. Meng
er 1 eetlepel azijn en wat zout door. Laat de bieten even marineren.
3. Leg de ui in
een schaaltje en meng er 1 eetlepel azijn, de kappertjes en wat zout door. Laat
de ui even staan.
4. Snij het
groen van de venkel af en bewaar het. Snij de venkelknol doormidden en
verwijder de harde kern. Schaaf de venkel boven een kom met behulp van de
mandoline in flinterdunne plakjes. Meng er het citroensap door.
5. Maak vlak
voor het opdienen de borden op. Verdeel de plakjes biet over de borden en leg
de plakjes venkel en de helft van de ui en kappertjes erop. Besprenkel met olijfolie. Verdeel er de zalm
over en leg er de rest van de ui en kappertjes op. Garneer met kleine toefjes
venkelgroen en versgemalen peper.
TIPS
-In plaats van gele bieten kun je ook
rode bieten of de mooie Chiogga bieten gebruiken.
-Venkel zonder venkelgroen gekocht?
Garneer de borden dan met dille.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten