5 september

Lasagne met paddenstoelen

Vandaag kwam ik helemaal kapot uit school. Elke woensdag gaan we met mijn cheerleading team naar een zaal waar je tumbling kunt oefenen. Dan doe je allerlei turnoefeningen. Het was echt zwaar, maar ook wel heel leuk, want ik heb dat altijd al eens willen doen. 's Avonds moest mijn moeder voor Elle Eten een vegetarische lasagne testen. Ik ben niet zo'n fan van paddenstoelen, maar deze lasagne vond ik lekker want het smaakte een beetje naar vlees. Dat komt door de gedroogde paddenstoelen die erin zitten.




Vegetarische lasagne met paddenstoelen

Hoofdgerecht,  4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten, plus 30 minuten oventijd

15 g funghi porcini (gedroogd eekhoorntjesbrood)
1 blik tomaten op sap (400 g)
2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
500 g portobello, in plakken
1 takje rozemarijn, naaldjes fijngehakt
100 g versgeraspte parmezaanse kaas (of grana padano)
250 g verse lasagnebladen
handje platte peterselie, grof gehakt
Voor de bechamel
50 g boter
50 g bloem
500 ml melk
Extra: staafmixer en ovenschaal (ca. 20 x 30 cm)

1. Verwarm de oven voor op 175ºC. Week de funghi porcini 15 min in 200 ml kokend water. Pureer de tomaten met een staafmixer. Verhit de olie in een ruime pan en fruit ui en knoflook 2 min. Voeg de plakken portobello toe en bak al omscheppend enkele minuten op hoog vuur tot het vocht vrij komt. Neem de funghi porcini uit het weekvocht. Schenk het weekvocht boven een kom door een zeef met daarin een laag keukenpapier. Voeg funghi porcini en weekvocht toe aan de portobello’s. Schenk de tomaten erbij en voeg rozemarijn, zout en peper toe. Laat ca 10-15 min op matig vuur inkoken tot de saus mooi dik is.
2. Maak intussen de bechamel door de boter in een pannetje te smelten. Voeg de bloem toe en bak het mengsel 2-3 min al roerend op laag vuur, zodat de bloem gaart. Voeg een scheutje melk toe en roer tot de melk is opgenomen en het mengsel glad is. Herhaal dit tot alle melk is gebruikt en de saus licht gebonden is. Roer er de helft van de Parmezaan door en breng op smaak met zout en peper.
3. Verdeel een beetje van de bechamelsaus over de bodem van de schaal en bedek met een laag lasagnevellen. Bedek met een beetje paddenstoelensaus en schep er wat bechamel over. Ga zo door met lagen maken, eindig met de bechamel. Strooi er de rest van de Parmezaan over. Bak de lasagne in het midden van de oven in ca 30 min goudbruin. Strooi er peterselie over.

TIPS


- Funghi porcini (gedroogde paddenstoelen) geven een volle, authentieke Italiaanse smaak aan de lasagne. Je vindt funghi porcini bij de grotere winkels van Albert Heijn, de Jumbo en Italiaanse delicatessenwinkels.

- Gebruik bij het maken van de lasagne-laagjes telkens weinig paddenstoelen- en bechamelsaus (anders kom je niet uit!). Let er wel op dat de lasagnebladen volledig met de sauzen zijn bedekt.

-Als je uit bent op meer gemak en minder roeren, kun je de bechamelsaus eventueel maken met een zakje Bechamelsausmix van Grand’Italia.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten