Dit wordt een witlofweek :), want mijn moeder moet recepten met witlof maken. Ik vond dit wel lekker, vooral de kaassaus, want die deed mij een beetje aan kaasfondue denken.
Gegratineerde
witlof met ham en mosterd-kaassaus
Hoofdgerecht, 4 personen
6 stronken witlof
12 plakjes achterham (ca. 200 g)
40 g boter
40 g bloem
400 ml melk
1,5 el grove mosterd
blaadjes van 3 takjes verse tijm of 1 tl gedroogde tijm
75 g gruyère, grof geraspt
Extra: zeef of stoommand, ingevette ovenschaal
1. Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd de onderkanten van de witlof, snijd ze overlangs doormidden en verwijder de
harde kern. Leg de lof in een zeef of stoommandje en stoom ze boven een pan met een laag kokend water ca. 8
minuten tot ze zacht zijn. Laat uitlekken en een beetje afkoelen. Wikkel om elk
stukje witlof een plak ham. Leeg ze naast elkaar in de ovenschaal.
2. Smelt in een pannetje de boter en roer er de bloem door. Bak de bloem al roerend ca. 2 minuten op matig vuur (zo gaart de bloem) en voeg dan beetje bij beetje de melk toe. Blijf roeren tot je een mooie bechamelsaus hebt. Roer er de mosterd, tijm en 50 g gruyère door.
3. Schenk de saus over de witlof. Strooi er de rest van de kaas over. Bak de gratin in
ca. 15 minuten goudbruin. Lekker met gekookte krieltjes of stokbrood en een gemengde salade.
Bereidingstijd: 20 minuten, plus 15
minuten oventijd.
Tip Als je zelf bechamelsaus maken teveel gedoe vindt, kun je ook bechamelsaus uit een pot of pakje gebruiken ( Grand' Italia) en hier de tijm, mosterd en kaas doorroeren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten