Mijn moeder is vroeger au pair in Madrid geweest, dus we eten best vaak Spaanse gerechten. Vanavond aten we deze gehaktballetjes met blauwe kaas erover. Heel erg lekker. Flo vond het ook lekker, maar wilde er natuurlijk geen kaas over ;) .
Spaanse gehaktballetjes met blauwe kaas en tomatensaus
Hoofdgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 35 minuten
Voor de tomatensaus:
2 blikken tomatenblokjes met sap (à 400 g)
1 el olijfolie
1 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
een scheutje witte wijn
2 blaadjes laurier
1 tl (gerookt) paprikapoederVoor de gehaktballetjes:
1 snee witbrood
scheutje melk
500 g rundergehakt
1 teen knoflook, geperst
2 el fijngehakte peterselie, plus extra
1 ei
50-75 g lekkere blauwe kaas
Extra: staafmixer of blender
1. Pureer met een staafmixer of in een blender de tomatenblokjes met sap.
2. Verhit de olie in een braadpan en bak de ui en knoflook op matig vuur 1-2 minuten. Voeg de gepureerde tomaten, een scheut wijn, de laurier, het paprikapoeder en wat zout en peper toe. Laat de saus zonder deksel 15-20 minuten zachtjes inkoken tot een dikke saus.
3. Maak intussen de gehaktballetje. Week de snee brood in wat melk tot de korst zacht is. Knijp het brood uit. Kneed in een kom het gehakt met het brood, de knoflook, peterselie, het ei, wat zout en peper door elkaar. Rol er kleine balletjes van.
4. Leg de balletjes voorzichtig naast elkaar in de tomatensaus en laat ze met een deksel op de pan gaar sudderen; schep ze halverwege een keer om.
5. Schep de balletjes met saus in diepe borden of kommetjes en verkruimel er wat blauwe kaas over. Strooi er nog wat peterselie over. Serveer met brood en een salade.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten