Mijn moeder had overdag een potluck gehad (iedereen neemt dan een gerecht mee) en hiervoor had ze een quiche met asperges gemaakt. Wat over was hebben we 's avonds opgegeten met geroosterde groenten.
Quiche met asperges en ham
Bereidingstijd: 20 minuten, plus 40-45 minuten oventijd.
Voor het deeg:
200 g bloem
100 g koude boter, in blokjes
1/2 tl zout
1 ei
Voor de vulling:
300 g groene asperges
3 eieren
200 ml slagroom
100 g gekookte ham, in kleine stukjes
125 g gerapte gruyère
2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
Extra: plastic folie, ingevette quichevorm (24 cm doorsnee, blindbakbonen of keramische bonen, aluminiumfolie
1 Meng in kom de bloem samen met de boter, het zout, het ei
en 2 el koud water. Kneed het snel door tot je een samenhangend deeg hebt (of doe dit in de keukenmachine). Vorm
er een dikke worst van en laat minimaal 30 minuten verpakt in plastic folie in
de koelkast rusten.
2 Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd het deeg in dunne
plakjes van 2-3 mm dik en bekleed er de vorm mee; druk de plakjes goed tegen
elkaar aan. Bekleed het deeg met aluminiumfolie en strooi blindbakbonen of
keramische bonen in de vorm. Bak de deegvorm ca. 15 minuten voor. Neem de
deegvorm uit de oven en verwijder de bonen en het folie.
3. Verlaag de oventemperatuur naar 180 C. Snijd intussen de houtachtige onderkanten van de asperges af.Snijd de asperges in stukken van 3-4 cm en kook ze 3-4 minuten in
een pan met water beetgaar. Giet ze af en laat ze goed uitlekken in een vergiet.
4. Klop in een kom de eieren los met de slagroom en wat zout en peper. Meng er de
ham, gruyère en lente-uitjes door. Verdeel de apserges over de bodem van de vorm en schenk er het
eimengsel over.
5. Bak de quiche in het midden van de oven in 40-45 minuten gaar en
goudbruin. Laat voor het aansnijden tot lauwwarm afkoelen. Lekker met een groene salade of geroosterde groenten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten