Focaccia en stracciatella soep
Af en toe bakt mijn vader een focaccia, een heeeel lekker Italiaans brood. Vandaag had hij er ook Italiaanse soep bij gemaakt: stracciatella. Dat is geen ijs, maar soep met ei, kruiden en kaas. In het Engels wordt het Egg Drop Soup genoemd, omdat je de eieren in de soep laat vallen.
Focaccia met olijven
Brood
Bereidingstijd: 25 minuten, plus 1 uur en 30 minuten rijzen
1 zakje gist (12 g)
250 g bloem
250 g semolina
1 tl zout
3-4 el olijfolie
een handje fijngehakte verse kruiden, zoals rozemarijn, tijm, peterselie
2 tenen knoflook, fijngehakt
gemengde olijven met pit
grof zeezout
1. Los het gist op in 150 ml lauw water. Kneed in een kom de bloem, semolina, zout, gistoplossing en nog 150 ml lauw water in 5-10 minuten tot een zacht en soepel deeg (of kneed het deeg mbv een keukenmachine). Leg het in een kom en dek af met een vochtige theedoek.Laat het deeg ca. 1 uur rijzen tot het volume is verdubbeld.
2. Duw het deeg dun uit op een ingevet bakblik. Meng in een kommetje de olie met de kruiden en knoflook. Verdeel het kruidenmengsel en de olijven over het brood. Duw er met je vingers nog wat kuiltjes in. Laat het brood onder een vochtige theedoek nog ca. 30 minuten rijzen.
3.Verwarm de oven voor op 250C. Strooi nog wat grof zeezout over de focaccia en bak het in het midden van de oven in ca. 15 minuten bruin en gaar.
Stracciatella
Soep, 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten
1 liter kippenbouillon (van goeie kwaliteit)
2 eieren
3 el geraspte Parmezaanse kaas, plus extra
2 el fijngehakte basilicum
2 el fijngehakte bladpeterselie
een handvol verse spinazie, grof gesneden
citroensap
1. Breng de bouillon zachtjes aan de kook.
2. Klop intussen in een kom de eieren met de kaas, basilicum en peterselie door elkaar.
3. Klop het eimengsel geleidelijk en al kloppend door de soep, zodat het eiwit vlokkerig wordt. Roer er de spinazie door. Breng op smaak met versgemalen peper en citroensap.
4. Schenk in kommen en strooi er aan tafel eventueel nog extra kaas over.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten