Dit is niet de eerste keer dat ik dit recept erop zet. Het is een klassieker van mijn moeder. Als ze geen boodschappen heeft gedaan, eten we deze dikke aardappelomelet vaak. Niet erg!!!
Spaanse omelet (tortilla)
Vegetarisch lunch- of hoofdgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 25-30 minuten
ca. 150 ml olijfolie, om te bakken
400 gram aardappels, geschild en in plakjes
1 ui, gesnipperd
3 eetlepels fijngehakte peterselie
6 eieren, losgeklopt
zout & peper uit de molen
1 groot stokbrood, in stukken
1. Verwarm de olie in een ruime koekenpan. Voeg de aardappels en ui toe en bak ze op laag vuur in 10-15 minuten gaar; ze mogen niet bruin kleuren. Prak tijdens het bakken met een houten spatel de aardappels een beetje, zodat je kleinere stukjes krijgt.
2. Schenk het aardappelmengsel met de olie door een zeef boven een kom en laat goed uitlekken. Meng in een kom het aardappelmengsel met de peterselie en eieren. Breng op smaak met zout en peper.
3. Verwarm 1 eetlepel olie in een kleine anti-aanbakpan (ca. 20 cm doorsnee) en schenk er het aardappelmengsel in. Bak het mengsel 5-6 minuten op laag tot matig vuur tot de onderkant goudbruin is. Leg een ingevet bord op de bovenkant van de omelet en draai de pan om zodat de omelet op het bord terecht komt. Laat de omelet weer heel voorzichtig in de pan glijden en bak de andere kant nog ongeveer 3 minuten (als je het lastig vindt om de omelet te keren, kun je ook een deksel op de pan leggen en de omelet zo zachtjes laten stollen, maar dan krijg je niet die mooie ronde kanten). Serveer met stokbrood. Lekker met een groene salade met ringen ui.
TIPS
-De mooie ronde zijkanten krijg je door tijdens het bakken de pan regelmatig heen en weer te schudden, zodat de tortilla een beetje in de pan draait. - Schenk, net als de Spanjaarden, de olie die je overhebt in een flesje. Daarmee kun je nog een keer een tortilla bakken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten