Bietenrisotto
Zeker niet Flo's lievelingseten, maar mijn moeder houdt erg van bieten. Ze heeft dit recept voor Elle Eten gemaakt (zie foto). Ik vind bieten lekkerder dan vroeger, maar het wordt waarschijnlijk nooit mijn favoriet :).
Hoofdgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten, plus 30-40 minuten oventijd
500 g rauwe rode bieten
2 el olijfolie
zout en versgemalen peper
1,2 liter kippen- of groentebouillon
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
1 stengel bleekselderij, fijngehakt
300 g arboriorijst
150 ml witte wijn
een klont boter
50 g versgeraspte pecorino, plus extra
8-10 blaadjes verse munt, in ragfijne reepjes
1. Verwarm de oven tot 200 C. Schil de bieten dun en snij ze in partjes van 2 cm dik. Leg ze op een bakplaat en meng er 1 eetlepel olijfolie door. Bestrooi met zout en peper. Rooster de bieten in 30-40 min tot ze zacht en gaar zijn. Neem ze uit de oven, laat ze een beetje afkoelen en snijd ze in kleine blokjes.
2. Hou de bouillon in een pannetje op laag vuur warm. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een ruime pan (bijv. een koekenpan met hoge rand). Fruit de ui, knoflook en bleekselderij 7-8 minuten op laag vuur; laat het mengsel niet bruin kleuren.
3. Zet het vuur iets hoger en schep de rijst erdoor. Bak de korrels kort mee tot ze glanzen. Schenk de wijn erbij en laat wegborrelen. Meng er de bietenblokjes door en schenk ongeveer een kwart van de bouillon erbij. Laat de rijst zachtjes koken, roer regelmatig. Voeg zodra de rijst de bouillon heeft opgenomen weer een flinke scheut bouillon toe. Zet het vuur lager en blijf roeren tot al het vocht bijna is opgenomen.
4. Herhaal deze handeling tot de risotto na 18-20 min romig en beetgaar is (de rijst moet zacht zijn, maar nog wel zijn vorm hebben).
5. Meng er de boter en kaas door en voeg nog een scheutje bouillon toe om de risotto wat smeuïger te maken. Breng op smaak met zout en peper. Leg een deksel op de pan en laat de rijst 1-2 minuten staan. Verdeel de risotto over borden. Rasp er nog wat kaas over en garneer met de munt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten