9 januari

Shepherd's Pie

Het sneeuwt!!!! Ik hoop heel erg dat het blijft liggen, maar ik denk het niet want morgen wordt het 12 graden :( . Als het hier hard sneeuwt, hoeven we niet naar school want dan kunnen de schoolbussen niet rijden!!! Vandaag aten we iets wat bij het weer past: Shepherd's Pie. Vaak eten we hem vegetarsich met linzen, maar dit keer hebben we hem met gehakt gegeten. Ook wel eens lekker.




Shepherd’s Pie
 
Hoofdgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten, plus 20 minuten oventijd
1 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
200 gram wortels, in dunne schuine plakjes
250 g champignons, in plakjes
1 klein blikje tomatenpuree
500 g lams-of rundergehakt
1el fijngehakte rozemarijn en/of tijm
scheut rode wijn
Voor de puree:
1 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken
scheut melk
flinke klont boter
1 volle el grove mosterd
2 el versgeraspte parmezaanse kaas
Extra: ingevette ovenschaal of 4 kleine ovenschaaltjes
 
1 Verwarm de olie in een ruime pan en fruit de ui, knoflook, bleekselderij en wortels 2 minuten. Voeg chanpignons toe en bak alles al omscheppend 5-6 minuten tot de champignons gaar zijn.
2 Meng er de tomatenpuree doror en bak kort mee. Voeg het gehakt, de rozemarijn/tijm toe en bak tot het gehakt rul is. Schenk er de rode wijn en een scheutje water bij. Laat alles op matig vuur 25-30 minuten sudderen. Voeg als het mengsel te droog is nog een scheutje rode wijn of water toe.  Breng op smaak met zout en peper.
3 Kook intussen in een pan met water en wat zout de aardappels in ongeveer 15 minuten gaar. Giet ze af en stamp ze tot puree of druk de aardappels door een pureeknijper. Meng er de melk, boter, mosterd en wat zout en peper door.
4 Schep het gehaktmengsel in een ovenschaal (of verdeel het over vier kleine ovenschaaltjes). Verdeel er de mosterdpuree over (strijk de bovenkant niet te glad, maar laat ‘m lekker rommelig). Strooi er de kaas over en zet 20 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is. Serveer met een groene salade.
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten