8 januari

Melanzane alla Parmigiana

Mijn moeder schrijft ook recepten voor Elle Eten en vanavond moest ze wat uitproberen: Melanzane alla Parmigina. We eten dit gerecht vaker en ik vind het heeeel lekker. Maar ja, ik vind eigenlijk alles wat we eten wel lekker. Het is zonder vlees: extra veggies voor mij en goed voor het milieu! Dit recept komt dus binnenkort in Elle Eten!!!



Melanzane alla Parmigiana

Hoofdgerecht: 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten, plus 30 min oventijd en 10 min rusten

1,2 kg aubergines, stelen verwijderd
2 bollen (buffel)mozzarella, in blokjes
125 g grofgeraspte Parmezaanse kaas
olijfolie
enkele basilicumblaadjes
Voor de tomatensaus:
1 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 blikken gepelde tomaten op sap (à 400 g)
2 laurierblaadjes
Extra: staafmixer of blender, ingevette ovale of rechthoekige ovenschaal (inhoud ca. 1,5 liter)

1 Begin met de tomatensaus. Verhit de olie in een pan en fruit  de ui en knoflook 3-4 min. Pureer de tomaten met sap met een staafmixer of in een blender en schenk bij de knoflook en ui. Voeg de laurierblaadjes toe en laat de saus op matig vuur 20-25  min onder regelmatig roeren koken tot de saus lekker dik is. Breng op smaak met zout en peper.
2 Verwarm intussen de ovengrill voor. Snij de aubergines in de lengte met een groot mes in dunne plakken van ca. 1 cm dik. Bestrijk ze dun met olie en leg ze naast elkaar op een ingevette bakplaat. Schuif ze ca. 10 cm onder de ovengrill en gril ze tot ze goudbruin zijn. Keer de plakken en gril ook de andere kant goudbruin. Doe dit in porties, want niet alle plakken aubergine passen tegelijk op de bakplaat.
3 Schakel de ovengrill uit en verwarm de oven tot 200ºC. Schep 4-5 eetlepels tomatensaus op de bodem van de ovenschaal. Verdeel er een laag aubergineplakken over. Schep er een beetje tomatensaus op en verdeel er wat van de mozzarella en Parmezaanse kaas over. Maak op deze manier nog 3-4 lagen tot alle ingrediënten gebruikt zijn. Eindig met de mozzarella en Parmezaanse kaas. (Tot hier kun je het gerecht eventueel voorbereiden en afgedekt in de koelkast zetten.)
4 Bak de het gerecht ca. 30 min in het midden van de oven tot de bovenkant goudbruin is. Laat voor het aansnijden 10 min staan. Strooi er enkele blaadjes basilicum over en serveer met knapperig brood en een grote gemengde salade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten