Dit is een van onze familierecepten, want mijn moeder heeft deze dikke omelet met aardappel en ui al heeeeeel vaak gemaakt. Misschien kom je hem dit jaar nog wel een paar keer tegen ;). Ze heeft vroeger in Spanje gewoond en daar deze omelet leren maken. Meestal maakt ze hem als mijn vader tot laat moet werken en we met een bord op schoot voor de tv mogen eten. Vandaag aten we hem bij Cupcake Wars, een heel Amerikaans programma over wie de beste cupcakes maakt. Mijn zusje Flo en ik zijn dus dol op Tortilla, dat begrijp je…. Soms maakt ze hem met chorizo, soms met paprika. Vanavond kregen we hem met spinazie.
Spaanse tortilla met spinazie
Hoofdgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: ca. 25 minuten.
ca. 150 ml olijfolie, om te bakken
400 gram aardappels, geschild en in plakjes
1 ui, gesnipperd
3 eetlepels fijngehakte peterselie
6 eieren, losgeklopt
een flinke hand verse jonge bladspinazie
1 stokbrood, gesneden
1 Verwarm de olie in een ruime koekenpan. Voeg de aardappels en ui toe en bak ze op laag vuur in 10-15 minuten gaar; ze mogen niet bruin kleuren. Tijdens het bakken prak je met een houten spatel de aardappels een beetje, zodat je kleinere stukjes krijgt.
2 Schenk het aardappelmengsel met de olie door een zeef boven een kom en laat goed uitlekken. Meng in een kom het aardappelmengsel met eieren. Roer er de verse spinazie door. Breng op smaak met zout en peper.
3 Verhit 1 eetlepel olie in een kleine anti-aanbakpan (ca. 20 cm doorsnee) en schenk er het aardappelmengsel in. Bak het mengsel 7-8 minuten op laag vuur tot de onderkant goudbruin is. Leg een ingevet bord op de bovenkant van de pan en draai de pan om zodat de omelet op het bord terecht komt. Dit is even een kunstje, want de omelet is bovenop nog niet helemaal gestold.
4 Laat de omelet weer heel voorzichtig en heel langzaam in de pan glijden en bak de andere kant nog ca. 3 minuten. Als je het lastig vindt om de omelet te keren, kun je ook een deksel op de pan leggen en de omelet zo zachtjes laten stollen. Serveer met stokbrood. Lekker met een groene salade.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten