16 januari

Indiaas gehakt met raita


Mijn vader had laatst in New York in restaurant The Dutch gegeten en heeft daar voor mijn moeder een kookboek gekocht. Het klinkt heel Nederlands, maar dat is het dus helemaal niet. De eigenaar heeft het restaurant alleen maar zo genoemd omdat hij het zo leuk vond klinken! Anyway, we aten vandaag een gerecht uit het boek. Mijn moeder heeft het wel stukke simpeler gemaakt, want in het echte recept is de kooktijd veel langer en zitten veel meer ingrediënten.




Indiaas gehakt met raita

Hoofdgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 50 minuten

Voor het gehakt:
1 el zonnebloemolie of ghee
500 g lams- of rundergehakt
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 rode paprika, zaadjes verwijderd en in blokjes
2 cm verse gemberwortel, geschild en fijngesneden
2 tl galam masala
1/2 tl cayennepeper

3 el gemalen kokos

1 blik tomatenblokjes (400 g)
1 blik kikkererwten (400 g),afgespoeld en uitgelekt
jonge bladspinazie, om erbij te serveren
Voor de raita:
1 komkommer
5-6 el Griekse yoghurt
klein handje muntblaadjes, fijngesneden
mespunt komijn

1. Verhit de olie of ghee in een ruime pan en fruit de ui en knoflook 2-3 minuten. Voeg het gehakt toe en bak het rul.
2. Voeg de paprika,gember,galam masala,cayennepeper en kokos toe en meng alles goed. Voeg de tomaten toe en laat het gehakt op matig vuur 20-25 minuten sudderen. Roer regelmatig en voeg als het gehakt te droog wordt een klein scheutje water toe.Voeg wat zout en peper toe.
3. Maak intussen de raita. Schil de komkommer en snijd doormidden. Ris er met een theelepel de zaadjes uit. Rasp het vruchtvlees grof. Meng in een kommetje de komkommerrasp met de yoghurt, munt, komijn. Breng op smaak met zout en peper.Zet tot gebruik koel weg.
4. Meng de kikkererwten door het gehaktmengsel en laat nog 2-3 minuten meesudderen.
5. Schep wat spinazieblaadjes in kommetjes en schep er wat van het gehakt en de raita bij. Lekker met basmatirijst of naan. 


1 opmerking:

  1. Beste Rosa,
    Ik kwam toevallig op jouw blog terecht en vind het heel erg leuk, ik ga zeker recepten ervan gebruiken!
    ( en ze aan mijn kinderen van 20 en 18 door geven die niet goed kunnen koken!)
    Nicoline

    BeantwoordenVerwijderen