Vandaag vierden wij pas Sinterklaas. Beetje laat, but who cares ;). We hadden lootjes getrokken en hebben surprises voor elkaar gemaakt. Omdat mijn vader en moeder veeeel te laat begonnen met dichten en surprises maken, begonnen we pas om half negen! Mijn moeder besloot iets Spaans te maken en heeft even snel haar tortilla gemaakt. We aten er stokbrood en sla bij. Het was heel gezellig. Flo had een hele grote i-phone voor mijn moeder gemaakt, mijn moeder had een skyscraper uit NY voor mijn vader gemaakt en mijn vader had een cheerleaderpop voor mij gemaakt. Ik had voor Flo een hele grote jurk gemaakt die we met het gezin aan moesten trekken om een speurtocht in te doen. Dat vond Flo heel grappig.
Om de mooie ronde zijkanten te krijgen, moet je de zijkanten met een spatel 'instoppen'. |
Spaanse omelet met peterselie (Tortilla Española)
Vegetarisch lunch- of hoofdgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 25-30 minuten
ca. 150 ml olijfolie, om te bakken
400 gram aardappels, geschild en in plakjes
1 ui, gesnipperd
3 eetlepels fijngehakte peterselie
6 eieren, losgeklopt
zout & peper uit de molen
1 groot stokbrood, in stukken
1. Verwarm de olie in een ruime koekenpan. Voeg de aardappels, ui en paprika toe en bak ze op laag vuur in 10-15 minuten gaar; ze mogen niet bruin kleuren. Prak tijdens het bakken met een houten spatel de aardappels een beetje, zodat je kleinere stukjes krijgt.
2. Schenk het aardappelmengsel met de olie door een zeef boven een kom en laat goed uitlekken. Meng in een kom het aardappelmengsel met de peterselie en eieren. Breng op smaak met zout en peper.
3. Verwarm 1 eetlepel olie in een kleine anti-aanbakpan (ca. 20 cm doorsnee) en schenk er het aardappelmengsel in. Bak het mengsel 5-6 minuten op laag tot matig vuur met een deksel op de pan tot de onderkant goudbruin is. Leg een ingevet bord op de bovenkant van de omelet en draai de pan om zodat de omelet op het bord terecht komt. Dit kan een beetje tricky zijn, omdat de bovenkant van de omelet nog niet is gestold.
4. Laat de omelet weer heel voorzichtig en langzaam in de pan glijden en bak de andere kant nog ongeveer 3 minuten (als je het lastig vindt om de omelet te keren, kun je ook een deksel op de pan leggen en de omelet zo zachtjes op heel laag vuur laten stollen, maar dan krijg je niet die mooie ronde kanten). Serveer met stokbrood. Lekker met een groene salade met ringen ui.
TIPS
-De mooie ronde zijkanten krijg je door tijdens het bakken de pan regelmatig heen en weer te schudden, zodat de tortilla een beetje in de pan draait. En door de zijkanten met een spatel als het ware in te stoppen.- Schenk, net als de Spanjaarden, de olie die je overhebt in een flesje. Daarmee kun je nog een keer een tortilla bakken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten