11 december

Chinese rijst met garnalen

Ik zei toch dat dit een rijstweek zou worden :). Gelukkig is dit weer heel anders dan de risotto van gisteren. Ik had vandaag 3 grote testen. Alle leraren willen nog even een test geven voordat de vakantie begint...:( .  






Chinese gebakken rijst met garnalen

Hoofdgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 20-25 minuten

300 g basmatirijst
3 el sojasaus
2 el droge sherry
2 el zonnebloemolie
500 g reuzengarnalen (diepvries), ontdooid en gepeld
1 ui, gesnipperd
50 g ontbijtspek, in kleine stukjes
500 g Chinese roerbakgroenten (zak)
1-2 tl sesamolie
handje koriander

1. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Meng in een kommetje de sojasaus met de sherry.
2. Verhit 1 el olie in een wok en bak de garnalen op hoog vuur 3-4 minuten tot ze roze zijn. Schep ze even op een bord.
3. Verhit de rest van de olie in de wok en bak de ui en spek samen 3 minuten op matig vuur. Voeg de groenten toe en roerbak 3 minuten op hoog vuur mee. Meng er de rijst door en roerbak nog 1-2 minuten tot de rijst goed is gemengd. 
4. Schenk er het sojasausmengsel door en roerbak nog 1-2 minuten. Breng op smaak met sesamolie en eventueel nog wat zout en peper. Meng de garnalen erdoor en verwarm ze nog 1-2 minuten mee. Schep de rijst in kommen en verdeel er de koriander over.

TIP Om mooie gebakken rijst te krijgen, kun je de rijst na het koken of stomen het beste nog even 10 minuten afgedekt laten staan, zodat de korrels goed droog worden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten