Pompoen-chili met quinoa & Cornbread
Ik had vandaag eens een keer geen Football Game waarbij ik moest cheerleaden. Ook wel eens lekker! Ik at dus gewoon thuis en niet al om vijf uur 's middags ;) .Dit is super Amerikaans eten. Het is echt lekker als het buiten koud is. De chili wordt normaal met vlees gemaakt, maar mijn moeder maakt ook wel eens een vegetarische versie met pompoen. Erbij had ze Cornbread gemaakt, dat is brood van maïsmeel. Ook heel Amerikaans. Het wordt in een pan gebakken. De eerste keer dat ze het maakte, was het mislukt, want het smaakte nergens naar. Maar de tweede keer had ze er kaas en uitjes doorheen gedaan en toen was het erg lekker.
Pompoen-chili met quinoa
Vegetarisch hoofdgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 10-15 minuten, plus 30-40 minuten kooktijd
2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 el chilipoeder
1 rode chilipeper, fijngehakt
1 tl gerookt paprikapoeder (pimentón de la vera)
1 tl komijn
1 tl oregano
600 g flespompoen, geschild en in blokjes
2 blikken tomatenblokjes (à 400 g)
1 blik kidneybonen of zwarte bonen (400 g), afgespoeld en uitgelekt
200 g quinoa
Voor de garnering:
125 ml zure room
1 rijpe avocado, in blokjes
een handje korianderblaadjes
2-3 bosuitjes, in ringen
enkele jalapeñopepers (pot), uitgelekt
1. Verhit de olie in een ruime pan en fruit de ui en knoflook 2-3 minuten. Voeg de chilipoeder, chilipeper, paprikapoeder, komijn en oregano toe en bak kort mee. Meng er de blokjes pompoen door en schep alles om. Breng aan de kook en zet het vuur lager.
2. Voeg de blikken tomaten toe en laat afgedekt op matig vuur ca. 25 minuten of tot de pompoen gaar is zacht koken. Voeg de bonen toe en laat alles nog 5-10 minuten sudderen.
3. Kook intussen de quinoa ca. 15 minuten of tot de 'ringetjes' loslaten.
4. Schep de quinoa in voorverwarmde kommen en schep er wat van de pompoen-chili over. Garneer met zure room, avocado, koriander, bosuitjes en jalapeñopepers. Lekker met cornbread (maïsbrood, zie recept hieronder)
1 rode chilipeper, fijngehakt
1 tl gerookt paprikapoeder (pimentón de la vera)
1 tl komijn
1 tl oregano
600 g flespompoen, geschild en in blokjes
2 blikken tomatenblokjes (à 400 g)
1 blik kidneybonen of zwarte bonen (400 g), afgespoeld en uitgelekt
200 g quinoa
Voor de garnering:
125 ml zure room
1 rijpe avocado, in blokjes
een handje korianderblaadjes
2-3 bosuitjes, in ringen
enkele jalapeñopepers (pot), uitgelekt
1. Verhit de olie in een ruime pan en fruit de ui en knoflook 2-3 minuten. Voeg de chilipoeder, chilipeper, paprikapoeder, komijn en oregano toe en bak kort mee. Meng er de blokjes pompoen door en schep alles om. Breng aan de kook en zet het vuur lager.
2. Voeg de blikken tomaten toe en laat afgedekt op matig vuur ca. 25 minuten of tot de pompoen gaar is zacht koken. Voeg de bonen toe en laat alles nog 5-10 minuten sudderen.
3. Kook intussen de quinoa ca. 15 minuten of tot de 'ringetjes' loslaten.
4. Schep de quinoa in voorverwarmde kommen en schep er wat van de pompoen-chili over. Garneer met zure room, avocado, koriander, bosuitjes en jalapeñopepers. Lekker met cornbread (maïsbrood, zie recept hieronder)
Cornbread met kaas &
bosui
Voor 8-10 stukken
Bereidingstijd: 10-15
minuten, plus 20-25 minuten oventijd en 10 minuten rusten
150 g fijn of medium gemalen
maïsmeel (polenta)
150 g volkorenmeel
2 tl bakpoeder
1 tl zout
1 tl suiker
400 ml karnemelk of melk
1 ei
100 g maïskorrels
(vers, diepvries of uit pot)
100 g geraspte belegen of
cheddarkaas
3 bosuitjes, in ringen
versgemalen zwarte peper
2 el boter
Extra: gietijzeren pan (26 cm
doorsnee)
1. Verwarm de oven voor op 210 C. Meng in een kom het
maïsmeel met het volkoren meel, het bakpoeder, het zout en de suiker. Schenk er
de karnemelk of melk bij en breek het ei erboven. Roer met pollepel tot een
glad beslag.
2. Voeg de maïskorrels, kaas en bosuitjes toe. Maal er flink
wat peper over en meng alles goed.
3. Doe de boter in de pan en zet de pan even in de oven tot
de boter is gesmolten en heet is (het schuim trekt weg). Neem de hete pan uit
de oven en schenk het beslag erin.
4. Bak het brood in het midden van de oven in 20-25 minuten
goudbruin en gaar (als je er een spies insteekt, moet deze er schoon uitkomen).
Laat het brood minimaal 10 minuten staan en snijd in punten. Lekker bij soep of
chili.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten