23 november


Zalm met bieten en venkel 

Vandaag hadden we nog steeds vrij. De dag na Thanksgvining is het Black Friday. Dan zijn alle winkels vanaf 12 uur 's nachts open. Ze hebben allemaal aanbiedingen. Het is een soort Dolle Dwaze Dagen van de Bijenkorf, maar dan van alle winkels. Ik wilde heel graag even naar de Shopping Mall, maar mijn ouders hadden er niet zoveel zin in. Toch zijn we aan het einde van de middag even gegaan (zeuren helpt :-)) en toen viel het eigenlijk wel mee met de drukte. Voor de lunch had mijn vader een recept van mijn moeder gemaakt: zalm met gele bieten en venkel (ze schreef het voor Elle Eten).  

zalm met bieten


Dungeschaafde gele bieten met venkel, kappertjes en zalm

Voorgerecht, 6 personen
Bereidingstijd: 25 minuten (+ 50-60 min oventijd)

6 kleine rauwe gele bieten (6-7 cm doorsnee)
2 eetlepels rode-wijnazijn
1 rode ui, in dunne halve ringen
1 el kappertjes (potje), uitgelekt
1 venkel, bij voorkeur met venkelgroen (zie tip)
sap van ½ citroen
2 el olijfolie
200 g gerookte zalm
Extra: aluminiumfolie, mandoline (groenteschaaf)

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Snij het bietengroen van de bieten af. Was de bieten en leg ze in een kleine ovenschaal. Bestrooi ze met wat zout en dek de schaal goed af met aluminiumfolie. Rooster de bieten in 50-60 min gaar of tot je er gemakkelijk de punt van een mes in kunt steken. Laat de bieten afkoelen.
2. Snij de boven- en onderkanten van de bieten af en wrijf de schil er vanaf. Schaaf de bieten boven een kom met behulp van de mandoline in flinterdunne plakken. Meng er 1 eetlepel azijn en wat zout door. Laat de bieten even marineren.
3. Leg de ui in een schaaltje en meng er 1 eetlepel azijn, de kappertjes en wat zout door. Laat de ui even staan.
4. Snij het groen van de venkel af en bewaar het. Snij de venkelknol doormidden en verwijder de harde kern. Schaaf de venkel boven een kom met behulp van de mandoline in flinterdunne plakjes. Meng er het citroensap door.
5. Maak vlak voor het opdienen de borden op. Verdeel de plakjes biet over de borden en leg de plakjes venkel en de helft van de ui en kappertjes erop.  Besprenkel met olijfolie. Verdeel er de zalm over en leg er de rest van de ui en kappertjes op. Garneer met kleine toefjes venkelgroen en versgemalen peper.

TIPS:
-In plaats van gele bieten kun je ook rode bieten of de mooie Chiogga bieten gebruiken.
-Venkel zonder venkelgroen gekocht? Garneer de borden dan met dille. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten