We vieren Thanksgiving natuurlijk niet zo uitgebreid als Amerikanen. Voor hen is het een heel belangrijk familiefeest waarbij ze heel traditioneel eten. Ze eten bijna altijd kalkoen. Omdat wij allemaal niet zo van kalkoen houden, hebben we kip gegeten ;-). Mijn moeder had er een paar lekkere bijgerechten bij gemaakt, zoals een salade van Michelle Obama met boerenkool en venkel. In de krant stond dat de Obama's die salade ook met Thanksgiving eten, dus dat vonden we wel grappig. Overdag zijn we gaan schaatsen op de National Mall in DC. Dat hebben we tot nu toe elk jaar gedaan en dat is erg leuk.
Flo wilde de tafel dekken |
Zie voor de salade van Michelle Obama: http://projects.washingtonpost.com/recipes/2012/11/14/kale-salad-fennel-and-almonds-and-red-wine-vinaigr/
Aardpeerpuree met prei
Bijgerecht: 4-6 personen
Bereidingstijd: 15 minuten, plus 15 minuten kooktijd
500 g aardperen
500 g kruimige aardappels
2 el boter
1 el olijfolie
1 dunne stengel prei, in dunne ringen
Extra: pureestamper
1. Schil de aardperen dun, snij ze in
stukken en leg ze meteen in een pan met water om bruin worden te voorkomen.
Schil de aardappels en snij ze in even grote stukken als de aardperen. Leg ze
bij de aardperen in de pan. Voeg wat zout toe en kook ze 12-15 min of tot ze
gaar zijn. Giet af, maar bewaar wat van het kookvocht. Doe aardappels en
aardperen terug in de pan en stamp ze met een pureestamper fijn; voeg wat
kookvocht toe om de puree iets smeuïger te maken. Meng er de boter door.
2. Verhit de
olie in koekenpan. Hou wat groene ringen prei voor de garnering achter en bak de
rest 4-5 min op matig vuur. Schep de gebakken preiringen door de puree. Breng
op smaak met zout en peper. Schep de puree in een schaal. Garneer met de
achtergehouden ringen prei.
TIP Je kunt de puree ook met pastinaak
of knolselderij in plaats van aardpeer maken.
Geroosterde spruitjes met granaatappel en hazelnoten
Bijgerecht, 4-6 personen
Bereidingstijd: 15 minuten, plus 15 minuten oventijd
750 g spruitjes
1 el olijfolie
1 granaatappel
50 g hazelnoten
1 el boter
1 el Maple Syrup of vloeibare honing
1. Verwarm de oven voor op 210°C. Snij de stronkjes van de spruitjes en verwijder de
buitenste bladeren. Halveer de spruitjes. Meng de spruitjes in een kom met de
olie en wat zout. Leg de spruitjes met de snijkant naar beneden op een bakplaat
en rooster ze in ca 15 min goudbruin; schep ze na ca 10 min om. Neem uit de
oven. Snij de granaatappel doormidden en verwijder de pitjes. Hak de hazelnoten
fijn.
2. Verhit de
boter in een ruime koekenpan en voeg de spruitjes toe. Roerbak ze 1-2 min of
tot ze warm zijn. Meng er Maple Syrup of honing, granaatappelpitjes en
hazelnoten door. Roerbak nog ca 1 min. Breng op smaak met zout en peper. Schep
de spruitjes in een voorverwarmde schaal.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten