Er zijn 3 vrienden van mijn vader uit Nederland aangekomen. Ze zijn 's avonds naar de Football Game komen kijken waarbij ik moest cheerleaden. Het was ijskoud! Mijn moeder wilde iets echt Amerikaans maken en heeft deze Texas Chili in de slow cooker gemaakt. Ik heb er ook een kommetje van gegeten! Het ziet er op de foto een beetje uit als soep, maar het is stoofvlees in een pittige saus. Echt heel lekker voor op koude dagen.
Texas Chili uit de slowcooker
Hoofdgerecht, 4-6 personen
Bereidingstijd: 25 minuten bereidingstijd (+ 3 uur stooftijd)
3 el olijfolie
ca. 1,3 kg runderlappen, in kleine blokjes van ca. 1½ cm
4 tenen knoflook, fijngehakt
1½ tl gemalen komijn
1 tl gedroogde oregano
1 tl (gerookt) paprikapoeder
1 el chilipoeder
1 chipotle peper in adobosaus, fijngesneden (blikje)*
1 rode chilipeper, fijngesenden
1 chipotle peper in adobosaus, fijngesneden (blikje)*
1 rode chilipeper, fijngesenden
2 blikken tomatenblokjes op sap (à 400 g)
½ flesje bier
1 blik kidneybonen (400 g), uitgelekt en afgespoeld
Voor de garnering:
200 ml zure room
100 g geraspte kaas (belegen of cheddar)
1 avocado, in blokjes
1 avocado, in blokjes
1 kleine rode ui, fijngehakt
een handje korianderblaadjes
Extra: slow cooker
Extra: slow cooker
* Deze gerookte pepertjes kun je IN NL niet krijgen, vervang door 1 rode-chilipeper.
1. Verhit 1 eetlepel olie in ruime koekenpan en bak de helft van het vlees rondom bruin aan. Schep op een bord. Verhit nog 1 eetlepel olie en bak de rest van het vlees.
2. Verhit de rest van de olie in een braadpan en fruit de ui en knoflook 3 minuten op matig vuur. Voeg de komijn, oregano, paprikapoeder, chilipoeder, chipotlepeper en chilipeper toe (de verschillende pepersoorten, geven het gerecht een intense smaak) en bak 1-2 minuten zachtjes mee. Meng er het vlees door en voeg 1 theelepel zout toe. Schep alles goed om.
2. Verhit de rest van de olie in een braadpan en fruit de ui en knoflook 3 minuten op matig vuur. Voeg de komijn, oregano, paprikapoeder, chilipoeder, chipotlepeper en chilipeper toe (de verschillende pepersoorten, geven het gerecht een intense smaak) en bak 1-2 minuten zachtjes mee. Meng er het vlees door en voeg 1 theelepel zout toe. Schep alles goed om.
3. Voeg de tomatenblokjes toe en schenk het bier erbij. Breng alles aan de kook. Schenk alles over in een slow cooker en laat op de laagste stand 6-8 uur koken of tot het vlees heel zacht is. Voeg een half uurtje voor het opdienen de kidneybonen toe en verwarm ze 20-30 minuten zachtjes mee. Proef en voeg eventueel nog zout toe.
4. Schep de Chili in kommen en garneer met zure room, geraspte kaas, avocado, rode ui en koriander. Serveer met rijst of brood.
Tip:
Als je geen slow cooker hebt, kun je de pan met vlees ook afgedekt in een oven van 150C zetten. Controleer regelmatig en roer af en toe.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten