15 november

Vegetarische nasi met tofu

We zijn deze week heel druk geweest met het oefenen van onze Cheerleading Act. Zaterdag hebben we de wedstrijd en ik hoop heel erg dat we winnen. Ik moet al om zes uur 's morgens op school zijn!!! En ik moet mijn haar helemaal stijl hebben, want we moeten er allemaal hetzelfde uitzien. Dat wordt nog een klus, want ik heb krullen! Mijn moeder vindt het een beetje overdreven allemaal, maar ik vind het wel grappig om een keer mee te maken. Het is echt super Amerikaans! Deze nasi was lekker, maar ik miste de kip die we er anders indoen wel een beetje.... 




Nasi met gemarineerde tofu

Vegetarisch hoofdgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 35 minuten.

350 g pandan- of basmatirijst
3 el zonnebloemolie
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 tl koenjit (gemalen geelwortel)
3 tl ketoembar (gemalen koriander)
1 tl djinten (gemalen komijn)
2 tl sambal oelek
1 rode paprika, in reepjes
1/2 witte kool, kern verwijderd en in dunne reepjes
2-3 el fijngehakte koriander
eventueel partjes citroen om erbij te serveren
Voor de gemarineerde tofu:
1 blok tofu naturel, in plakjes of driehoekjes van 1 cm dik
3 el sojasaus
1 el citroensap of rijstazijn
1 cm versgeraspte gemberwortel
1 tl sambal
1 teen knoflook, geperst
Extra: keukenpapier

1.Begin met de tofu. Dep de tofuplakjes of driehoekjes goed droog met keukenpapier. Leg de tofuplakjes naast elkaar in een grote anti-aanbakpan en bak ze zonder olie op matig tot laag vuur in ca. 10 minuten goudbruin (het vocht verdampt). Meng in een schaal de sojasaus met het citroensap of rijstazijn, de gember, sambal en knoflook en laat hierin de gebakken tofu minimaal 30 minuten marineren.
2. Stoom of kook intussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Verhit 1 eetlepel olie in de wok en fruit de ui en knoflook 2-3 minuten. Voeg de koenjit, ketoembar, djinten en sambal toe en bak de specerijen kort mee. Schep er dan de kool en paprika door en roerbak de groenten enkele minuten tot de kool zacht begint te worden.
3. Meng er de rijst door en roerbak nog ca. 3 minuten tot alles goed is gemengd en de rijst een mooie gele kleur heeft. Breng op smaak met zout en peper. Houd de nasi met een deksel op de wok warm terwijl je de tofu bakt.
4. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de plakjes tofu kort op matig vuur aan beide kanten al omscheppend goudbruin.
5. Schep de nasi in kommen en verdeel er de gebakken tofu over. Strooi er wat koriander over. Leg er eventueel een partje citroen op. Lekker met zoetzure komkommer (zie recept hieronder).

Zoetzure komkommer 

Bijgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 5-10 minuten, plus 30 minuten wachttijd

1 komkommer
4 el heldere azijn of rijstazijn
2 tl suiker
1 tl zout

1. Schil de komkommer met een kaasschaaf. Schaaf de komkommer boven een kom in dunne plakjes.
2. Verwarm in een pannetje op laag vuur de azijn met 1 eetlepel water, de suiker en het zout. Roer tot de suiker is opgelost. Meng de azijn door de komkommer. Zet de komkommer minimaal 30 minuten afgedekt in de koelkast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten