Nasi met kip en garnalen
Dit is een heel oud familierecept. Mijn moeder vertelde dat mijn opa en oma het haar hebben leren maken toen ze nog op school zat. Ze maakte het dan wel eens klaar voor vriendinnen. Vanavond heeft mijn vader de nasi gemaakt. Ik vind vooral de zoetzure komkommer erbij erg lekker.
Nasi met kip en garnalen
Hoofdgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 35 minuten.
350 g pandan- of basmatirijst
3 el zonnebloemolie
300 g kipfilet, in blokjes
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 tl koenjit (gemalen geelwortel)
3 tl ketoembar (gemalen koriander)
1 tl djinten (gemalen komijn)
2 tl sambal oelek
1 rode paprika, in reepjes
1/2 witte kool, kern verwijderd en in dunne reepjes
400 g grote rauwe garnalen
2-3 el fijgehakte koriander
eventueel partjes citroen om erbij te serveren
1. Stoom of kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
2. Verhit 1 eetlepel olie in een wok en roerbak de kipblokjes 3-4 minuten of tot ze gaar zijn. Schep ze even op een bord.
3. Verhit nog 1 eetlepel olie in de wok en fruit de ui en knoflook 2-3 minuten. Voeg de koenjit, ketoembar, djinten en sambal toe en bak de specerijen kort mee. Schep er dan de kool en paprika door en roerbak de groenten enkele minuten tot de kool zacht begint te worden.
4. Meng er de rijst en kip door en roerbak nog 1-2 minuten tot alles goed is gemengd en de rijst een mooie gele kleur heeft. Breng op smaak met zout en peper. Houd de nasi met een deksel op de wok warm terwijl je de garnalen bakt.
5. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de garnalen op hoog vuur al omscheppend in enkele minuten gaar en roze van kleur. Strooi er wat zout en peper over.
6. Schep de nasi in kommen en verdeel er de gebakken garnalen over. Strooi er wat koriander over. Leg er eventueel een partje citroen op. Lekker met zoetzure komkommer (zie recept hieronder).
Zoetzure komkommer
Bijgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 5-10 minuten, plus 30 minuten wachttijd
1 komkommer
4 el heldere azijn
2 tl suiker
1 tl zout
1. Schil de komkommer met een kaasschaaf. Schaaf de komkommer boven een kom in dunne plakjes.
2. Verwarm in een pannetje op laag vuur de azijn met 1 eetlepel water, de suiker en het zout. Roer tot de suiker is opgelost. Meng de azijn door de komkommer. Zet de komkommer minimaal 30 minuten afgedekt in de koelkast.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten