23 oktober

Wilde rijst met leftovers
We hadden nog kip en groente over. Mijn moeder had laats ook voor Elle Eten een gerecht met wilde rijst en pompoen gemaakt. Dit is een variant daarop.



Wilde rijst met pompoen

Bijgerecht: 6 personen
Bereidingstijd: 25 min bereidingstijd (+ 40-45 min kook- en oventijd)

150 g wilde rijst
een stuk flespompoen van ca 600 g
2 el olijfolie
1 kleine ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
3 stengels bleekselderij, in boogjes
1 el fijngehakte verse gemberwortel
½ tl gedroogde chilivlokken
een flinke hand bladpeterselie, fijngehakt

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Doe de rijst in een pannetje en schenk er zoveel water op dat de rijst ca 1½  cm onder staat. Breng aan de kook, draai het vuur lager en kook de rijst afgedekt zachtjes 20-25 min of tot de eerste rijstkorrels open beginnen te barsten en de rijst nog lekker beet heeft (dit is aanzienlijk korter dan op de verpakking staat, maar je wilt voor dit gerecht geen papperige rijst). Giet de rijst af en schep op een bord.
2. Snij intussen de pompoen met schil in blokjes van 1½ -2 cm. Wentel de blokjes in een kom door 1 el olijfolie en wat zout en peper. Spreid de blokjes pompoen uit over een bakplaat en rooster ze in ca. 20 min goudbruin en gaar; schep ze tussentijds een keer om. Neem uit de oven en schep op een bord.
3. Verhit 1 el olie in een ruime koekenpan en bak de ui en knoflook 2 min. Voeg de bleekselderij, gember en chilivlokken toe en bak al omscheppend 1-2 min mee. Voeg de rijst en blokjes pompoen toe en roerbak alles 2 min of tot rijst en pompoen warm zijn. Breng op smaak met zout en peper. Meng er de peterselie door en schep in een voorverwarmde schaal.

TIPS
-Wilde rijst is eigenlijk geen rijst maar een graansoort met een nootachtige smaak. Je kunt het onder ander bij natuurwinkels krijgen.
- Maak er een hoofdgerecht van door restjes kippenvlees toe te voegen en bijvoorbeeld nog 1 rode paprika in blokjes met de ui en knoflook mee te bakken (zie foto). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten