Ik ben vandaag met training op mijn kin gevallen!!! Niet zo leuk, het deed best wel pijn. Mijn kin is nu helemaal dik en wordt waarschijnlijk pimpelpaars :( . Thuis kreeg ik ook hoofdpijn, dus mijn moeder besloot dat ik geen huiswerk hoefde te maken en dat we even zouden aankijken hoe het zou gaan. Ik had namelijk ook pijn in mijn kaken. Gelukkig viel het allemaal mee, want 's avonds voelde ik me alweer wat beter. We aten mijn moeders beroemde tortilla met daarbij sardientjes boter (recept uit Portugal).
Spaanse omelet met paprika (Tortilla Española)
Vegetarisch lunch- of hoofdgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 25-30 minuten
ca. 150 ml olijfolie, om te bakken
400 gram aardappels, geschild en in plakjes
1 ui, gesnipperd
1/2 rode paprika, zaadjes verwijderd en in blokjes
3 eetlepels fijngehakte peterselie
6 eieren, losgeklopt
zout & peper uit de molen
1 groot stokbrood, in stukken
1. Verwarm de olie in een ruime koekenpan. Voeg de aardappels, ui en paprika toe en bak ze op laag vuur in 10-15 minuten gaar; ze mogen niet bruin kleuren. Prak tijdens het bakken met een houten spatel de aardappels een beetje, zodat je kleinere stukjes krijgt.
2. Schenk het aardappelmengsel met de olie door een zeef boven een kom en laat goed uitlekken. Meng in een kom het aardappelmengsel met de peterselie en eieren. Breng op smaak met zout en peper.
3. Verwarm 1 eetlepel olie in een kleine anti-aanbakpan (ca. 20 cm doorsnee) en schenk er het aardappelmengsel in. Bak het mengsel 5-6 minuten op laag tot matig vuur tot de onderkant goudbruin is. Leg een ingevet bord op de bovenkant van de omelet en draai de pan om zodat de omelet op het bord terecht komt.
4. Laat de omelet weer heel voorzichtig in de pan glijden en bak de andere kant nog ongeveer 3 minuten (als je het lastig vindt om de omelet te keren, kun je ook een deksel op de pan leggen en de omelet zo zachtjes laten stollen, maar dan krijg je niet die mooie ronde kanten). Serveer met stokbrood. Lekker met een groene salade met ringen ui.
4. Laat de omelet weer heel voorzichtig in de pan glijden en bak de andere kant nog ongeveer 3 minuten (als je het lastig vindt om de omelet te keren, kun je ook een deksel op de pan leggen en de omelet zo zachtjes laten stollen, maar dan krijg je niet die mooie ronde kanten). Serveer met stokbrood. Lekker met een groene salade met ringen ui.
TIPS
-De mooie ronde zijkanten krijg je door tijdens het bakken de pan regelmatig heen en weer te schudden, zodat de tortilla een beetje in de pan draait. En door de zijkanten met een spatel als het ware in te stoppen.- Schenk, net als de Spanjaarden, de olie die je overhebt in een flesje. Daarmee kun je nog een keer een tortilla bakken.
Sardientjesboter
Smeer
deze Portugese boter op warme sneetjes brood.
Hapje, 4 personen
1 blikje sardinefilets in olie (zonder huid en graten)
100 g roomboter op kamertemperatuur
geraspte schil van 1 biologische citroen
1 teen knoflook, geperst
geroosterd brood om erbij te serveren
(gerookt) paprikapoeder om erover te
strooien
Extra: fijne rasp, keukenmachine
1. Laat de sardines uitlekken en pureer ze
samen met de boter, citroenschil en knoflook in een keukenmachine.
2. Pers de citroen uit en voeg 1-2 eetlepels aan het mengsel toe. Breng op smaak met zout
en versgemalen peper naar smaak toe.
3. Schep de zachte visboter in een schaaltje en laat in de koelkast opstijven. Strooi er het paprikapoeder over. Smeer de boter op warm geroosterd stokbrood.
Bereidingstijd: 10 minuten, plus opstijven
Geen opmerkingen:
Een reactie posten