Dit is onze laatste vakantiedag :( . Aan de ene kant heb ik wel zin om naar school te gaan, aan de andere kant vind ik ook wel fijn om vrij te hebben. Ik had wel huiswerk in de vakantie. Ik moest 2 boeken lezen en daar een paar vragen over beantwoorden. Mijn moeder moet nog steeds uirecepten testen, dus vandaag kregen we gevulde uien. Het zag er mooi uit en was erg goed gelukt.
Gevulde uien met gehakt
Hoofdgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten, plus 45 minuten oventijd
4 grote gele uien (à 200 g)
1 el olijfolie, plus extra
400 g rundergehakt
1 tl komijn
een mespunt cayennepeper
een flinke handvol verse koriander,
fijngehakt
1 ei
1 snee witbrood, korsten verwijderd
een scheut melk
Extra: aluminiumfolie
1. Verwarm de oven voor op 175°C. Snijd de boven- en onderkanten van de uien af en pel
ze. Snijd de uien horizontaal doormidden en druk op de buitenste 2 ringen na,
de binnenste ringen eruit. Je hebt nu 8 kleine ‘kommetjes’. Zet de kommetjes
naast elkaar in een ovenschaal en schenk er een bodempje kokend water in. Dek
de schaal goed af met aluminiumfolie en zet 20 minuten in de oven tot de uien
zachter zijn.
2. Hak intussen een vierde van de
overgebleven ui fijn (bewaar de rest in de koelkast voor een ander gerecht).
Verhit de olie in een koekenpan en fruit de fijngehakte ui 2 minuten. Schep in
een kom. Voeg gehakt, komijn, cayennepeper, koriander, ei en wat zout toe. Leg
het brood in een diep bord en schenk er de melk op. Laat even weken en knijp
het brood uit. Voeg toe aan het gehaktmengsel en kneed alles door elkaar.
3. Neem de uien uit de oven en leg ze even
op een bord. Schenk vocht uit de schaal en vet de schaal in met wat olie. Leg
de uienkommetjes er weer in en vul met het gehakt. Bak de gevulde uien in ca.
25 minuten gaar. Lekker met een couscoussalade.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten