22 augustus

Snijbiettaart

Vandaag had ik mijn eerste cheerleader-training op school. Het is nog vakantie, maar de sporttrainingen zijn al begonnen. Er werd een foto van ons team gemaakt op het sportveld. Hiervoor moesten we heel lang in de brandende zon wachten. Ik werd helemaal niet lekker en ben eerder naar huis gegaan. Thuis ging het gelukkig weer beter met me. Ik denk dat ik gewoon nog heel moe van de jetlag ben. 's Avonds hadden we vrienden te eten die over een paar dagen voorgoed naar NL vertrekken. Mijn moeder had vooraf koude bietensoep gemaakt en als hoofdgerecht snijbiettaart. Het is eigenlijk gewoon onze spanakopita (de Griekse taart met spinazie), maar dan met snijbiet in plaats van spinazie. Ook lekker!!!!




Snijbiettaart

Hoofdgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten, plus 30 minuten oventijd

600 g snijbiet (of spinazie)
1 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
3 eieren
250 g feta, verkruimeld
enkele takjes dille, fijngehakt (plus extra voor garnering)
1 pak filodeeg (225 g, diepvries), ontdooid
100 g roomboter, gesmolten
1 el sesamzaad
Extra: rechthoekige bakvorm (ca. 20 x 30 cm), ingevet

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de steeltjes van de snijbiet fijn en het bladgroen grof. 
2. Verhit de olie in een grote pan of wok en fruit de ui en knoflook 1-2 minuten. Voeg de snijbiet in porties toe en laat al roerbakkend slinken. Laat  uitlekken in een vergiet en druk hierbij met een pollepel zoveel mogelijk vocht eruit. 
3. Klop in een kom de eieren samen met de feta los. Voeg flink wat zout en peper toe. Meng de snijbiet samen met de dille door het feta-eimengsel.
4. Bestrijk met een kwastje de helft van de deegvellen dun met boter en leg ze op elkaar in de bakvorm. Verdeel er het snijbietmengsel over. Bestrijk de rest van de vellen deeg met wat boter en leg ze op elkaar op de snijbietvulling. Bestrijk ook de bovenste laag met boter en strooi er het sesamzaad over.
5. Snijd het deeg in vierkantjes of rechthoekjes (omdat je de taart voor het bakken al insnijdt, is hij later gemakkelijk in stukjes te verdelen). Bak de taart ca. 30 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten