16 september

Sunday Roast (kip met pompoen en salie)

Vandaag is mijn vader weer terug uit NL gekomen. Dat is altijd heel leuk, want dan neemt hij cadeautjes voor ons mee ;) En we zijn natuurlijk blij dat hij weer bij ons is. Dit keer had hij een nieuw spel voor de Wii  meegenomen: Go Vacation. Echt superleuk! Flo en ik hebben het heel lang gespeeld. Verder had hij Nederlandse tijdschriften en boeken meegenomen. Mijn moeder had geroosterde kip met aardappels en pompoen gemaakt.  De kip was heel sappig, dus erg lekker.






Kip met pompoen en salie 

1 hele (biologsche) kip van 1,2 kg
75 g roomboter op kamertemperatuur
2 el fijngehakte salie, plus evt 3 extra blaadjes
5 ongepelde tenen knoflook
1 biologische citroen
4 el olijfolie
400 g aardappels, schoongeboend en in stukken 
1 kleine flespompoen
Extra: braadslee, ingevet

1. Verwarm de oven voor op 225°C. Meng in een kommetje de boter met de salie. Pel 1 teen knoflook en knijp boven de boter uit.  Rasp met een fijne rasp de schil van de halve citroen (alleen het geel) en meng  door de boter. Snijd de citroen doormidden en duw de helften in de holte van de kip.
2. Maak het vel van de kip bij de borst (de kipfilets) voorzichtig los en til het op. Duw er de boter onder. Wrijf de boter zoveel mogelijk uit, zodat het  vlees er goed mee is bedekt. Let erop dat het vel niet scheurt. 
3. Leg de kip met de borstkant naar boven in een grote braadslee. Bestrooi met zout. Meng 2 eetlepels olie door de aardappels en leg ze rondom de kip. Bak de kip en aardappels ca. 20 minuten in het midden van de oven.
4. Snijd de flespompoen met schil en al in stukken van 3-4 cm. Schep ze om met 2 eetlepels olie en leg ze samen met de ongepelde tenen knoflook bij de kip en aardappels.  Rooster  nog 30-35 minuten tot de kip gaar is (als je een spies in het vlees steekt, moet het vocht helder zijn). Leg eventueel 10 minuten voor het einde van de braadtijd nog enkele salieblaadjes op de kip. Bestrooi met zout en peper. Knijp de tenen knoflook over kip, aardappels en pompoen uit. Lekker met een eikenbladsalade.

Bereidingstijd: 15 minuten, plus 55 minuten oventijd.

TIP In plaats van salie kun je ook rozemarijn of tijm nemen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten