Artisjokken
Flo houdt heel erg van artisjokken, dus toen we ze ergens zagen liggen, hebben we ze gekocht. Het doet mij altijd denken aan het huis van mijn opa en oma in Frankrijk. Daar hebben we ze namelijk ook heel erg vaak gegeten. Ik vind ze gewoon gekookt en met een simpele dressing het lekkerst. Zo hebben we ze dan ook gegeten.
Artisjokken met knoflook-vinaigrette
Hoofdgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 40-50 minuten
4 flinke artisjokken
2 el rode-wijnazijn
enkele takjes tijm of rozemarijn
Voor de vinaigrette:
2 el rode-wijnazijn
2 tenen knoflook, geperst
6 el olijfolie
1. Snijd de stelen tot vlak onder de artisjok eraf. Leg de artisjokken in een pan met kokend water (of twee pannen als het niet past). Schenk de azijn erbij en leg er wat takjes tijm of rozemarijn bij. Breng aan de kook. Zet het vuur wat lager en laat de artisjokken afhankelijk van de grootte in 40-50 minuten gaarkoken. Ze zijn gaar als je de punt van een mes gemakkelijk in de bodem kunt steken.
2. Maak de vinaigrette door in een kommetje alle ingrediënten door elkaar te kloppen. Breng op smaak met zout en peper.
3. Neem de artisjokken uit het kookvocht en laat ze uitlekken. Eet ze door de blaadjes eraf te trekken en in de vinaigrette te dopen. Schraap er met je tanden het zachte artisjokvlees vanaf. Eenmaal bij het hart gekomen, verwijder je de haartjes voorzichtig. Eet het hart ook met de vinaigrette. Serveer met een grote gemengde salade en stokbrood.
TIP
Geen opmerkingen:
Een reactie posten