Gazpacho & Spaanse aardappelsalade
Het was snikheet vandaag, dus we aten koude Spaanse tomatensoep (Gazpacho) en erbij een Spaanse aardappelsalade met geroosterde aardappels. Mijn moeder heeft ze ook op haar Facebook Pagina gezet: Hoge Hakken in de Keuken (www.facebook.com/HogeHakken). Daar kun je deze recepten dus ook vinden. Toen we gingen eten, begon het opeens te regenen en donderen en zijn we naar binnen gevlucht. Minder leuk, maar het was wel nog warm, dus het koude eten kwam nog steeds van pas ;) .
Gazpacho
Koude soep, 4 personen
Bereidingstijd: 10-15 minuten, plus koelen
3 flinke sneeen stokbrood
1 komkommer, geschild en in stukken
1 rode paprika, zaadjes verwijderd en in stukken
1 blik tomatenblokjes (400 g)
1 kleine ui, gesnipperd
1 teen knoflook
2 el rode-wijnazijn
2 el olijfolie
een mespunt cayennepeper
Extra: blender
1. Week het stokbrood in koud water tot het zacht is. Knijp het brood uit en pureer het in een blender samen met de rest van de ingrediënten en ca. 400 ml koud water.
2. Breng op smaak met zout en peper. Laat de soep in de ijskast goed koud worden of zet het een uurtje in de vriezer. Eet met
stokbrood.
Spaanse aardappelsalade
Vegetarische maaltijdsalade, 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten, plus 30-35 minuten oventijd
750 g schoongeboende aardappels
4-5 el olijfolie
1 tl (gerookt) paprikapoeder
1 rode ui, in dunne ringen
3 el rode-wijnazijn
1 groene paprika, zaadjes verwijderd en in dunne repen
1 rode paprika, zaadjes verwijderd en in dunne repen
75 g zachte geitenkaas, verkruimeld
een flinke hand platte peterselie en/of koriander
een handje lekkere olijven
1. Snijd de aardappels in plakken van bijna 1 cm dik. Leg ze op een goed ingevette bakplaat en besprenkel met 1-2 eetlepels olijfolie. Strooi er 1 tl gerookt paprikapoeder over (pimentón de la vera) of gebruik gewoon paprikapoeder. Rooster de aardappels 30-35 minuten in een oven van 200°C goudbruin.
2. Marineer in een schaaltje de rode ui enkel minuten in de azijn.
3. Meng de geroosterde aardappels in een schaal met de ui, paprika 2-3 el olijfolie, zout en peper.
4. Verkruimel er de geitenkaas over en verdeel er de peterselie en/of koriander en olijven over de salade.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten