25 mei

Spanakopita 

Mijn vader is vandaag weer terug uit Nederland gekomen. Mijn moeder had een van zijn lievelingsgerechten gemaakt: spanakopita. Dat is een Griekse spinazietaart. Flo en ik vinden het ook super lekker. 





Spanakopita

Vegetarisch hoofdgerecht, 4-6 personen
Bereidingstijd: 20-25 minuten, plus 30 minuten oventijd.

600 g verse panklare spinazie
1 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
3 eieren
300 g feta, verkruimeld
2-3 el fijngehakte dille
1 pak filodeeg (225 g, diepvries), ontdooid
100 g roomboter, gesmolten

Extra: rechthoekige bakvorm (ca. 20 x 30 cm), ingevet

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de spinazie grof. Verhit de olie in een grote pan of wok en fruit de ui en knoflook 1-2 minuten. Voeg de spinazie in porties toe en laat al roerbakkend slinken. Laat de spinazie uitlekken in een vergiet en druk hierbij met een pollepel zoveel mogelijk vocht eruit.
2 Klop in een kom de eieren samen met de feta los. Meng er de dille door en voeg zout en peper toe. Meng de spinazie door het feta-eimengsel.
3 Bestrijk met een kwastje de helft van de deegvellen dun met boter en leg ze op elkaar in de bakvorm. Verdeel er het spinaziemengsel over. Bestrijk de rest van de vellen deeg met wat boter en leg ze op elkaar op de spinazie vulling. Bestrijk ook de bovenste laag met boter.
4 Snijd het deeg in vierkantjes of rechthoekjes (omdat je de taart voor het bakken al insnijdt, is hij later gemakkelijk in stukjes te verdelen). Bak de taart ca. 30 minuten in het midden van de oven goudbruin. Laat voor het aansnijden 5 minuten staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten