Vandaag is het opeens heel erg koud hier. We aten dus deze winterse bietensoep met spekjes. Ook omdat mijn moeder na al het vlees van vorige week (de burgers) even iets heel gezonds met veel groenten wilde. Deze soep staat in het vegetarische kookboek van haar: Hoge Hakken Lekker Vega. We hadden nog bacon in huis, dus hij was dit keer iets minder vega ;-).
P.S. Volg mij nu ook op twitter: https://twitter.com/#!/Rosas365eats
Bietensoep met spekjes
(Vegetarische) maaltijdsoep, 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten, plus 30-40 minuten kooktijd
2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 kleine knolselderij, geschild en in blokjes van 1 cm
500 g rauwe of voorgekookte bieten, geschild en in blokjes van 1 cm
300 g gesneden witte kool
300 g winterwortel, in plakjes
1 blik tomatenblokjes (400 g)
1 1/2 liter runderbouillon (voor een vega-soep: groentebouillon)
3 el rode-wijnazijn
Voor de garnering:
8 plakjes ontbijtspek, in stukjes (voor een vega-soep, laat je dit weg)
125 ml zure room
enkele augurkjes, in plakjes
2-3 bosuitjes, in dunne ringen
bladpeterselie of dille, grof gehakt
Extra: keukenpapier
1. Verwarm de olie in een ruime pan en fruit de ui 2-3 minuten. Voeg de knolselderij, bieten, kool, wortel en tomatenblokjes toe en schep alles om. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook.
2. Zet het vuur lager en laat de soep met deksel schuin op de pan ca. 30-40 minuten zacht koken tot alle groenten gaar zijn. Breng op smaak met zout en flink wat versgemalen peper. Bak intussen in een koekenpan zonder vet het spek in enkele minuten goudbruin en knapperig. Laat ze even uitlekken op een stuk keukenpapier.
3. Verdeel de soep over kommen en schep er een lepel zure room op. Strooi er de spekjes, augurkjes, bosuitje en peterselie of dille over. Lekker met meergranen stokbrood.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten