31 maart

Japanse salade met rib-eye & speculaas-crumble


Morgen gaan we met vakantie naar Savannah in Georgia. Mijn moeder moest vanavond nog even een salade testen. Verder had ze vandaag een crumble voor een kookkalender gemaakt (voor de week van Sinterklaas). Het was allemaal heel lekker, vooral de crumble. Die wil ik op 5 december weer eten!!!







Salade met ribeye steak en Japanse dressing

Maaltijdsalade, 4 personen
Bereidingstijd: 15-20 minuten

2 flinke ribeye steaks 
1 el olie
1 krop ijsbergsla of 2 kropjes little gem
1 bosje waterkers 
150 g geraspte wortel
Voor de dressing:
2,5   el sojasaus
2,5 el rijstazijn (of witte-wijnazijn)
1 teen knoflook, geperst
2 cm verse gemberwortel, geschild en fijngeraspt
enkele druppels sesamolie


1. Bestrooi de ribeye steaks met zout en peper. Verhit de olie in een pan en bak de rib eyes ca. 3 minuten per kant. Neem ze uit de pan en laat ze 5 minuten onder aluminiumfolie rusten.
2. Scheur intussen de sla in stukken en verdeel over vier borden of een grote schaal. Leg er de waterkers en wortel op. Klop in een kommetje de ingrediënten voor de dressing door elkaar. 
3. Snijd de ribeye in repen en verdeel over de sla. Verdeel er de dressing over. 



Appel-speculaascrumble

Nagerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 15-20 minuten, plus 30 minuten oventijd

4 friszure appels, geschild en in blokjes
1 el citroensap
1 el kristalsuiker
Voor de crumble:
100 g bloem
75 g bruine basterdsuiker
50 g amandelen, grof gehakt
3 tl speculaaskruiden
100 g koude boter, in blokjes
Extra: 1 lage ovenschaal of 4 éénpersoons ovenschaaltjes, ingevet

1. Verwarm de oven voor op 200ºC. Meng in een kom de appels met citroensap en suiker. 
2. Meng in een andere kom de bloem met bruine suiker, amandelen, speculaaskruiden en een mespunt zout. Wrijf er met je vingertoppen de blokjes boter door, tot het deeg op grof broodkruim lijkt. 
3. Schep de appels in de ovenschaal(tjes) en verdeel er de crumble over. Zet in het midden van de oven en bak in ca. 30 minuten goudbruin en gaar. Laat voor het opdienen een beetje afkoelen. Lekker met vanille-ijs.


  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten