9 februari

Spanakopita


Spanakopita is een Griekse spinazietaart met filodeeg. Mijn moeder had per ongeluk wat veel spinazie gekocht, we hadden nog filodeeg in de vriezer én mijn vader had zin om dit weer eens te eten. Dus het kwam allemaal mooi uit. Het filodeeg is hier wel lekkerder dan in Nederland, want het is superdun. 




Spanakopita


Vegetarisch hoofdgerecht, 4-6 personen
Bereidingstijd: 20-25 minuten, plus 30 minuten oventijd.

600 g verse panklare spinazie
1 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
3 eieren
300 g feta, verkruimeld
2-3 el fijngehakte dille
1 pak filodeeg (225 g, diepvries), ontdooid
100 g roomboter, gesmolten

Extra: rechthoekige bakvorm (ca. 20 x 30 cm), ingevet

1 Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de spinazie grof. Verhit de olie in een grote pan of wok en fruit de ui en knoflook 1-2 minuten. Voeg de spinazie in porties toe en laat al roerbakkend slinken. Laat de spinazie uitlekken in een vergiet en druk hierbij met een pollepel zoveel mogelijk vocht eruit.
2 Klop in een kom de eieren samen met de feta los. Meng er de dille door en voeg zout en peper toe. Meng de spinazie door het feta-eimengsel.
3 Bestrijk met een kwastje de helft van de deegvellen dun met boter en leg ze op elkaar in de bakvorm. Verdeel er het spinaziemengsel over. Bestrijk de rest van de vellen deeg met wat boter en leg ze op elkaar op de spinazie vulling. Bestrijk ook de bovenste laag met boter.
4 Snijd het deeg in vierkantjes of rechthoekjes (omdat je de taart voor het bakken al insnijdt, is hij later gemakkelijk in stukjes te verdelen). Bak de taart ca. 30 minuten in het midden van de oven goudbruin. Laat voor het aansnijden 5 minuten staan.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten