22 februari

Rode-linzensoep met paprika


Mijn vader zit weer eens in NY! We aten dus met z'n drietjes. Ik mocht kiezen wat ik wilde eten en ik had zin in soep. Mijn moeder heeft deze linzensoep gemaakt. Hij was een nogal pittig, want ze had er pikant paprikapoeder in gedaan. Ik vond het niet zo erg, want ik wil wat pittiger leren eten. Hier in Amerika houden ze erg van heet eten en dat krijg je hier dus nogal vaak.







Rode-linzensoep met paprika


Maaltijdsoep voor 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten, plus 50 minuten kooktijd


1 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
2 tl djinten (gemalen komijn)
1 tl pikant paprikapoeder
1 blik tomatenblokjes op sap (400 g)
1,5 liter kippenbouillon (of groentenbouillon voor vegetarische soep)
200 g oranje linzen, afgespoeld
3 geroosterde paprika's(pot, uitgelekt en in kleine stukjes
enkele el Griekse of Turkse yoghurt
een handje bladpeterselie, grofgehakt
2 bosuitjes, in dunne ringen
Extra: staafmixer


1. Verhit de olie in een ruime pan en fruit hierin de ui en knoflook 2-3 minuten. Voeg de komijn en paprikapoeder toe en bak enkele seconden mee. Voeg de tomaten met sap toe en schenk de bouilon erbij.
2. Breng aan de kook en voeg de linzen toe. Zet het vuur lager en laat de soep ca 40 minuten zacht koken tot de linzen zacht zijn en uit elkaar vallen. Meng er de paprika door en laat de soep nog 10 minuten sudderen. (Als je de soep wat dikker wilt, laat je hem nog even sudderen.)
3. Pureer de soep kort met een staafmixer (niet te lang, want de soep moet niet te glad zijn). Proef de soep en voeg eventueel nog zout en peper toe. 
4. Schenk de soep in kommen en schep op elke kom soep een flinke eetlepel yoghurt. Verdeel er ook wat peterselie en bosuitjes over. Lekker met reepjes pitabrood.


TIP Zoals bijna met elke soep wordt ook deze linzensoep voller van smaak als je hem ruim van tevoren bereidt. Warm de soep vlak voor het opdienen weer op. Geef de soep een lekkere rooksmaak door het Spaanse Pimentón de la Vera te gebruiken (gerookt paprikapoeder, oa verkrijgbaar bij Spaanse delicatessenwinkels).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten