Flo houdt inmiddels ook van kaasfondue, dus dat eten we nu wat vaker. Ze wil dan wel alleen de kaasfondue met tomaat, zoals mijn oma Henny hem altijd voor haar maakt. Mijn vader noemt dat kinderfondue omdat er geen drank in zit. Mijn ouders aten daarom hun eigen kaasfondue met drank en truffel. Niet mijn favoriet, dus ik heb de kinderfondue meegegeten. Veeeeel lekkerder!
Note! Mijn moeder heeft deze 2 recepten voor ons gehalveerd, omdat wij met z'n vieren zijn.
Kinderkaasfondue met tomaat
Vegetarisch hoofdgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 20-25 minuten
300 ml melk
2 el maïzena
600 g belegen kaas, grof geraspt
2 el tomatenpuree (blikje)
1 teen knoflook, geperst
Om te dippen (maak eventueel een keuze):
250 g beetgaar gekookte ravioli
250 g kerstomaatjes
2 rode paprika’s, in repen
300 g beetgaar gekookte roosjes bloemkool
soepstengels
Extra: vuurvaste kaasfonduepan, fonduevorken, rechaud met waxinelichtje
1. Bereid de ingrediënten om te dippen voor.
2. Roer voor de kaasfondue in een kommetje 2 eetlepels van de melk door de maïzena. Breng in een fonduepan de rest van de melk aan de kook. Zet het vuur laag, voeg de geraspte kaas in porties toe en roer tot de kaas is gesmolten. Meng er het maïzenapapje door en blijf roeren tot de fondue dikker begint te worden. Meng er de tomatenpuree en knoflook door en verwarm de fondue op laag vuur nog 2-3 minuten door.
3. Zet de fonduepan op een rechaud op tafel. Serveer met de ingrediënten om te dippen.
TIP Hou je als volwassene toch van een fondue met iets meer pit? Verdeel de fondue dan in 2 porties en roer door een portie enkele eetlepels witte wijn. Verwarm de fondue nog even door.
Romige kaasfondue met truffelolie
Bereidingstijd: 20-25 minuten
300 ml witte wijn
2 el maïzena
150 g roomkaas naturel
200 g Gruyère, grof geraspt
200 g Emmentaler, grof geraspt
1 teen knoflook, geperst
1-2 el olijfolie met truffelaroma
Om te dippen (maak eventueel een keuze):
1 stokbrood, in blokjes
2 stronkjes witlof, blaadjes losgehaald
4 stengels bleekselderij, in stukjes
250 g kastanjechampignons, gehalveerd
1 bos radijsjes, schoongemaakt
300 g beetgaar gekookte bloemkool- of broccoliroosjes
Extra: vuurvaste kaasfonduepan, fonduevorken, rechaud met waxinelichtje
1. Zet de ingrediënten om te dippen klaar.
2. Roer in een kommetje 2 eetlepels van de wijn door de maïzena. Breng in een fonduepan de rest van de wijn aan de kook. Voeg de roomkaas toe en klop met een garde tot de kaas in de drank is opgelost.
3. Zet het vuur laag en voeg de Gruyère en Emmentaler in porties toe. Roer tot de kaas is gesmolten. Meng er het maïzenapapje, de knoflook en truffelolie door. Breng op smaak met versgemalen peper.
4. Zet de fonduepan op een rechaud met waxinelichtje op tafel en zet er schaaltjes met dipingrediënten naast.
Wat een toeval. Gisteren ook kaasfondue gegeten! Rosa, erg leuk je blog te volgen! Liefs Sas
BeantwoordenVerwijderen