23 januari

Frittata met courgette & salade met ei

Vanavond kregen we 2 gerechten met ei op ons bord!!! Mijn moeder moest weer wat testen: een Spaanse salade met ei en een Italiaanse omelet. Ik vond het niet zo erg, want ik hou wel van ei. Vooral de frittata vond ik lekker. Mijn moeder was vergeten lekker brood te kopen (ze had me olijvenbrood beloofd...), dus we kregen er een gewone boterham bij :(



Frittata met courgette en munt

Lunch- of hoofdgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten

6 eieren
2 el fijngehakte verse munt
100 g grofgeraspte Parmezaanse kaas of Grana Padano
500 g courgette
2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
een klein handje zwarte olijven zonder pit
ciabatta, om erbij te serveren
Extra: grove rasp

1. Klop de eieren los in een kom en meng er de munt en tweederde van de kaas door. Voeg ook wat zout en peper toe. Zet even apart.
2. Raps de courgette grof boven een kom. Verhit 1 eetlepel olie in een ruime koekenpan en fruit de ui 2 minuten. Voeg de courgette toe en bak al omscheppend op hoog vuur 5 minuten mee tot het meeste vocht is verdampt. Voeg wat zout en peper toe.
3. Verwarm de ovengrill voor. Meng de courgette door het eimengsel en veeg de pan met een stuk keukenpapier schoon. Verhit 1 eetlepel olie in de pan en schenk het eimengsel erin. Leg een deksel op de pan en laat de omelet op laag vuur ca. 8 minuten zachtjes bakken.
4. Strooi de rest van de kaas over de omelet en verdeel de olijven erover. Zet de pan kort onder de ovengrill tot de bovenkant goudbruin is. Serveer met ciabatta.


Spaanse salade met ei en ansjovisdressing

Bij- of lunchgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten

2 eieren
5 el olijfolie
1 el rode-wijnazijn
1 teen knoflook, uitgeperst
4 ansjovisfilets (blikje), fijngesneden
een halve el kappertjes, uitgelekt
150 g gemengde sla ( bijv. rucola slamelange van AH)
2-3 geroosterde paprika’s (pot), uitgelekt en in repen
2 el fijngehakte bladpeterselie

1. Kook de eieren in 7-8 minuten hard. Spoel ze onder koud stromend water en laat ze een beetje afkoelen.
2. Klop in een kommetje voor de dressing de olie met de azijn, knoflook, ansjovis en kappetjes goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
3. Doe de sla in een schaal en meng er de paprikarepen en dressing door. Pel de eieren en snijd ze in dunne plakjes. Leg ze op de salade en strooi er de peterselie over. Lekker met landbrood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten