In Nederland was andijviestamppot met spekjes een van mijn lievelingsgerechten. Mijn vader maakte hem altijd volgens een recept uit zijn studententijd! Hier in de VS kunnen we geen andijvie krijgen, dus koopt mijn moeder paardenbloemblad, dandelion. Dat klinkt heeeel raar, maar je kunt het echt eten. Hier kun je het gewoon bij de supermarkt kopen. Het lijkt wel op andijvie alleen vind ik het iets bitterder. En ik mis de rookworst bij de stamppot, want die is hier ook niet te koop:(
Saartje de poes ruikt de spekjes
Stamppot met paardenbloemblad
Hoofdgerecht: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
1,5 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken
200 g gerookte spekreepjes
1 rookworst
200 ml melk
100 g geraspte belegen kaas
300 g paardenbloembald of andijvie, in dunne reepjes
3 tomaten, zaadjes verwijderd en in blokjes
1-2 witte-wijnazijn
grove mosterd, om erbij te serveren
1. Kook de aardappels in een pan water en wat zout in ca. 15 minuten gaar.
2. Bak intussen in een droge koekenpan de spekjes in enkele minuten bruin en knapperig. Neem ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Verwarm de worst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
3. Giet de aardappels af en laat ze in een pan met deksel kort uitdampen. Verwarm de melk tot lauw in de pan waarin de stamppot wordt gemaakt. Voeg de aardappels toe en stamp alles tot een smeuïge puree (of knijp de aardappels door een pureeknijper).
4. Meng er de geraspte kaas door. Voeg als de kaas is gesmolten het paardenbloemblad of de andijvie er in porties aan toe en schep alles om tot de groente is geslonken.
5. Meng er dan de tomatenblokjes en spekjes door en breng de stamppot op smaak met azijn, zout en peper. Verwarm de stamppot nog kort op laag vuur. Serveer met de rookworst en mosterd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten