2 mei

Kiptajine met olijven en citroen


Mijn moeder moest dit recept even testen. We hebben het wel vaker gegeten, maar vandaag had ze het met een hele kip in plaats van kippenbouten gemaakt. Dat was toch minder makkelijk, dus het recept is gewoon met kippenbouten(op de foto staat een hele kip). Nu heb ik wel weer even genoeg kip gehad, want we hebben het de laatste tijd best vaak gegeten. Mijn ouders ook, dus dat komt mooi uit ;).







Kiptajine met citroen en olijven

Hoofdgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 15 min bereidingstijd (+ 45 min stooftijd)


4 flinke (biologische) kippenbouten
2 el olijfolie
2 uien, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijngehakt
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
1 tl saffraandraadjes
1 kaneelstokje
2 tl gemberpoeder
schil van ½ ingelegde citroen, in reepjes
300 ml kippenbouillon
75-100 g groene of paarse olijven met pit
evt. 1 el honing
een handje koriander, grof gehakt

1. Bestrooi de kippenbouten met zout en peper. Verhit de olie in een grote braadpan en bak de bouten rondom bruin aan. Neem de kip uit de pan en bak in het bakvet de uien, knoflook en bleekselderij 4-5 minuten. 
2. Voeg saffraan, kaneel,  gemberpoeder en citroenreepjes toe. Leg de kip erbij en schenk de bouillon erover. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de kip met een deksel op de pan in ca. 45 minuten gaar sudderen; keer af en toe. 
3. Neem de kip uit de pan en leg in een voorverwarmde schaal. Voeg de olijven aan het vocht in de pan toe en laat zonder deksel nog enkele minuten op hoog vuur inkoken tot een dikke saus. Breng eventueel op smaak met honing. 
4. Schenk de saus over de kip en bestrooi met koriander. Lekker met couscous.

TIP
Als je geen ingelegde citroenen hebt, kun je ook reepjes gewone (biologische) citroen gebruiken.Let er wel goed op dat je ‘het wit’ verwijderd, anders wordt de tajine bitter. 









Geen opmerkingen:

Een reactie posten