19 maart

Griekse gehaktballetjes


We aten dit gerecht voor het eerst. Mijn moeder moest iets met lamsvlees testen en ze had veel te veel lamsgehakt gekocht. 's Avonds heeft ze dus nog deze balletjes gemaakt. Heel lekker vond ik. De rijst meng je ongekookt door het gehakt, maar het wordt tijdens het koken toch gaar.







Griekse gehaktballetjes


Hoofdgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten, plus 30 minuten kooktijd.


1 ui
500 g mager lamsgehakt (of rundergehakt)
1 teen knoflook, geperst
1 ei
50 g ongekookte rijst
2 el fijngehakte peterselie, plus extra voor de garnering
Voor de saus:
2 el olijfolie
1/2 ui, in dunne halve ringen
1 blik tomatenblokjes met sap (400 g)
1 tl gedroogde oregano


1. Rasp de ui met een grove rasp. Kneed het gehakt met de geraspte ui, de knoflook, het ei, de rijst en de peterselie goed door elkaar. Voeg ook zout en peper toe. Rol van het gehakt met vochtige handen kleine balletjes.
2. Maak de saus. Verhit de olie in een ruime koekenpan (groot genoeg om er later de balletjes naast elkaar in te kunnen leggen). Voeg de uiringen toe en bak ze 4-5 minuten op matig vuur. Voeg de tomatenblokjes met sap, oregano, zout en peper en 150 ml water toe.  Laat de saus het ca. 3 minuten sudderen.
3. Leg de gehaktballetjes voorzichtig in de saus; schep ook wat van de saus over de balletjes. Laat ze met een deksel op de pan 30 minuten op laag vuur sudderen; neem de laatste 10 minuten het deksel van de pan en laat de saus zachtjes wat meer indikken. Strooi nog wat peterselie erover. Serveer met brood en een gemengde salade.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten